USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

Міноборони з квітня купуватиме продукти для військових за новими правилами

21 Грудня 2023 10:22
Із 1 квітня 2024 року Міністерство оборони буде закуповувати продукти для військовослужбовців за новими правилами: за каталогом із 409 найменувань продуктів для професійно складених меню, з урахуванням середньостатистичних цін, із окремими тендерами на доставку.

Про це пише УП з посиланням на відділ зв’язків із громадськістю та ЗМІ Міністерства економіки.

20 грудня заступниця міністра економіки Надія Бігун провела завершальне засідання Міжвідомчої робочої групи з питань визначення нових підходів до закупівлі Міністерством оборони продуктів харчування з використанням електронної системи закупівель, яка схвалила нові підходи до таких закупівель.

Уже з початку другого кварталу 2024 року Міноборони здійснюватиме закупівлі продуктів харчування за новими правилами, Міжвідомча робоча група напрацювала рекомендації щодо цього.

За словами Надії Бігун, рекомендації враховують вимоги до безпеки, прозорості та конкурентності, а низку ідей уже реалізовано як перехідні заходи – і це знизило вартість комплекту продуктів.

«Уже наступного місяця ми плануємо подати на розгляд уряду проєкт рішення, яким запровадимо ще одну, нову систему закупівель – динамічну, яка стане в пригоді, у тому числі й під час закупівель продуктів харчування для військових», – зазначила вона.

Читати ще: Резніков після скандалу анонсував реформу харчування в ЗСУ

Генеральний директор «Державного оператора тилу» Арсен Жумаділов розповів, що з 1 квітня наступного року планують запровадити такі ключові підходи під час закупівель продуктів Міністерством оборони:

- закупівлю продуктів харчування здійснюватимуть за каталогом з 409 найменувань, але товари в ньому на етапі підготовки тендерної документації агрегуватимуться у більш ніж 25 категорій (наприклад, «м’ясні вироби»). Це має відкрити широкі можливості для участі в закупівельних процедурах українських виробників;

- під час формування очікуваної вартості замовник орієнтуватиметься на дані щодо середньостатистичних цін з різних джерел, в тому числі Держстату;

- закупівля та логістика відокремлені. Виробник, який переміг у тендері, постачатиме продукцію на розподільчі центри. Послуги доставки з цих центрів до кінцевих споживачів держава закуповуватиме окремо;

- будуть використовувати динамічну систему закупівель. Вона передбачатиме кваліфікацію учасників до початку торгів, можливість охочим пройти кваліфікацію протягом періоду дії кваліфікаційної рамки, приховати з метою безпеки певні дані щодо учасників;

- людиноцентричність: стандартизовані меню розроблять професійні технологи (в тому числі ті, які нині захищають країну в лавах ЗСУ). Меню враховуватиме і потреби військових у різних видах раціонів, і специфіку задоволення потреб у якісному харчуванні в умовах бойових дій.

Читати ще: Рахункова палата підтвердила дані про розкрадання на харчах в Міноборони Резнікова, – ЗМІ

«Стратегічні цілі, яких ми прагнемо досягти, впроваджуючи нові підходи, – це безперервність забезпечення потреб ЗСУ, довіра з боку суспільства, ринків, держави та наших міжнародних партнерів. Нарешті ми прагнемо до інституційної стійкості. Щоб підходи, прозорість та функціональність, які ми запропонували, не залежали від перемінних факторів. У тому числі від того, хто очолює агенцію», – сказав Жумаділов.

У засіданні Міжвідомчої робочої групи взяли участь представники Міністерства економіки та Міністерства оборони, Командування Сил логістики ЗСУ, Верховної Ради, секретаріату Кабміну, Державної аудиторської служби, ДБР, Держслужби статистики, ДП

Міністерства оборони «Агенція закупівель у сфері оборони» (Державний оператор тилу).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
псих Показати IP 21 Грудня 2023 11:37
ще для зеків закупляйте по новому бо там корупційна складова зашкалює
Анонім Показати IP 21 Грудня 2023 12:05
Нові правила закупівлі не змінять нічого. Корупції буде ще більше.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus