USD 41.20 41.39
  • USD 41.20 41.39
  • EUR 41.20 41.39
  • PLN 10.60 10.75

Мікропластик вперше виявили у мозку людей

Сьогодні 00:31
У мозку людей вперше виявили частинки мікро- та нанопластику. Дослідження американських науковців на зразках тканин мозку, печінки та нирок від померлих людей, зібраних в 2016 та 2024 роках, показало в 7-30 разів вищу концентрацію мікропластику в мозку, ніж у печінці чи нирках. Ба більше, за вісім років концентрація мікропластику в мозку зросла більш ніж на 50 відсотків.

Про це розповів The Conversation з посиланням на препринт науковців.

Скільки мікропластику знайшли у мозку людей?

Дослідники використали метод хроматографії та спектроскопії для визначення кількості мікро- та нанопластику у зразках тканин. У 2016 році концентрація у мозку складала 3,057 мікрограмів на грам, а у 2024 році зросла до 4,806 мікрограмів на грам. При цьому концентрації у зразках мозку варіювалися до 8,861 мікрограмів на грам.

Для порівняння, концентрації у печінці та нирках у 2024 році становили 465 мікрограмів на грам та 666 мікрограмів на грам відповідно. Дослідження зразків під електронним мікроскопом показало, що більшість з них мала форму уламків і розміри менше 200 нанометрів. Найбільш поширеним типом пластику був поліетилен — він складав 74 відсотки від усього мікропластику в мозку.

Оскільки усі зразки тканин мозку отримали з фронтальної кори, нейрони якої часто уражаються під час деменції, науковці припустили зв’язок між збільшенням концентрації мікропластику в мозку та збільшенням поширення хвороби Альцгеймера й інших форм деменції. Проте для підтвердження цього зв’язку потрібно провести подальші дослідження.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus