USD 41.10 41.50
  • USD 41.10 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.55 10.69

Метальниця молота з Луцька Ірина Климець здобула ліцензію на Олімпійські ігри в Парижі

7 Липня 2024 23:36
29-річна метальниця молота з Луцька Ірина Климець втретє в кар’єрі змагатиметься на Олімпійських іграх. Кваліфікацію в Ріо-2016 та Токіо-2020 українка здобула завдяки виконаному нормативу, а в Париж-2024 відібралася за світовим рейтингом – посіла останнє прохідне місце.

Після закриття рейтингів Климець була третьою запасною, її участь в Олімпіаді-2024 залежала від потенційного зняття інших спортсменок. Зрештою, саме три метальниці молота не заявилися на Ігри – цього вистачило Ірині для відбору, пише Суспільне.

В коментарі Суспільному Ірина Климець відзначила, що цей відбір був найбільш нервовим для неї. А дізналася про свою кваліфікацію від партнерки по команді та дебютантки Ігор, стрибунки Ольги Корсун.

«Прийшла в номер після ранкового тренування, взяла телефон, а в Instagram подруга Ольга Корсун пише: «Вітаю з кваліфікацією на Олімпійські ігри». Я не зрозуміла одразу, не відписала, зайшла дивитися світові рейтинги. Дивлюся – 32-а, і така: «Юхууууууу», – розповіла Ірина про перші емоції від новини про відбір.

Читати ще: Лучанка Ірина Климець здобула золото на Світовому турнірі в Естонії

«Була така напруга, оскільки вище мене в рейтингу йде колумбійка Майра Гавірія з такою ж кількістю балів, але вона вище через найкращий окремий результат. Думала, що буде дуже прикро, якщо 32-е місце закривається з таким же балом як у мене, але все добре».

Останні кілька днів метальниця провела на зборах у Кончі-Заспі. За словами Ірини, після чемпіонату України вона не особливо вірила у можливість відбору на Олімпіаду.

«Ви ж розумієте, я в рейтингу була 35-а. Думала, що це нереально, адже Олімпіада. Ніхто не відмовиться від такого шансу представити свою країну, своє місто на Олімпійських іграх. З кожним днем напруга на ніч ставала все більшою, сон коротшим до дня «Х». Тренер казав, що все буде добре, адже у нього день народження. І от зранку подзвонила до тренера, привітала з днем народження».

Перерозподіл у жіночому метанні молота виявився один з найбільших на Ігри серед усіх дисциплін легкої атлетики. Одразу три місця дісталися наступним зі списку – Швеція та Велика Британія не заявили по одній атлетиці, оскільки не вбачали у них претенденток на медалі. Також поза Олімпіадою залишилася спортсменка з Ямайки.

Читати ще: Волинянка Ірина Климець оновила рекорд України із метання молота

«Є така радість всередині, що я змогла. Так, це найбільш нервовий відбір на Олімпіаду. Норматив 74 метра – майже як рекорд України, дуже високий. Відібратися за рейтингом – дуже складно, бо в Україні майже немає рейтингових турнірів. За перемогу в Кубку України зимовому я отримала додаткові 15 балів за перемогу, а за виграш Continental Tour Gold можна отримати 200 балів. А 200 балів – це більше 10 метрів різниці у молоті. Це така колосальна різниця, як написала в своєму пості Ольга Ляхова, що дуже складно, бо у нас немає як проводити такі рейтингові турніри, а організатори за кордоном можуть не запросити, чи менеджер не домовиться. Це тотальна несправедливість, нервово за рейтингом з такими результатами боротися», – зазначила Климець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus