USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

Майже тисяча пацієнтів на Волині цьогоріч отримали ліки проти розладів психіки та поведінки, епілепсії за програмою «Доступні ліки»

Сьогодні 06:12
966 пацієнтів на Волині цього року отримали препарати проти розладів психіки та поведінки, епілепсії за програмою «Доступні ліки». Це програма, яка дозволяє пацієнтам отримувати життєво важливі ліки безоплатно або з невеликою доплатою.

Про це повідомляє НСЗУ.

Серед препаратів, які можна отримати за програмою, є широкий перелік ліків проти розладів психіки та поведінки, епілепсії. Зокрема, такі медикаменти необхідні пацієнтам із:

- шизофренією, шизотиповими станами та маревневими розладами;

- розладами настрою (афективними розладами);

- невротичними станами, пов’язаними зі стресом та соматоформними розладами.

«Українці, які мають епілепсію, розлади психіки та поведінки, можуть отримати лікарські препарати за програмою «Доступні ліки» безоплатно або з частковою доплатою. Наразі до програми реімбурсації входить 65 торгових назв таких препаратів. З них 23 – безоплатні, решта – з частковою доплатою. Потрібно лише отримати у лікаря електронний рецепт і звернутися з ним до аптеки, яка має договір з НСЗУ. Ліки підбираються не за торговельною назвою, а за діючою речовиною», – каже Наталія Гусак, голова Національної служби здоров’я України.

Читати ще: Які лікарні на Волині надають психіатричну допомогу в стаціонарі і вдома

«Вилікувати епілепсію складно, проте регулярний прийом ліків допомагає контролювати і стримувати епілептичні напади та дозволяє жити повноцінним життям. Призначити відповідне лікування та виписати рецепт на «Доступні ліки» може профільний лікар – невролог або психіатр, у тому числі дитячий невролог. Національна служба здоровʼя заохочує пацієнтів, які мають потребу в такому лікуванні, користуватися цією можливістю», – додає директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Тетяна Кудик.

Аби отримати препарати проти розладів психіки, поведінки та епілепсії за програмою «Доступні ліки», пацієнту необхідно:

Звернутися до лікаря-психіатра, який складає план лікування та випише рецепт на препарати за програмою реімбурсації. При епілепсії звернутися потрібно до невролога, пацієнтам з розладами психіки та поведінки, в яких також є діагноз «Епілепсія», електронний рецепт на ліки за програмою може виписати лікар-психіатр. Якщо медичний заклад розташований у зоні бойових дій або на тимчасово окупованій території, можлива виписка і паперового рецепту. За наступними рецептами можна звертатися вже до сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Лікар зможе виписати рецепт на основі плану лікування, який раніше склав лікар-спеціаліст.

З рецептом – звернутися в аптеку, яка має договір з НСЗУ. Дізнатись, чи аптека має цей договір, можна за наліпкою «Тут є «Доступні ліки» на фасаді аптеки або спитавши у працівника.

Працівник аптечного закладу після пред’явлення рецепту пропонує ліки, які містять потрібну діючу речовину, та повідомляє, який з препаратів є безоплатним, а за який потрібна доплата.

Читати ще: Понад 45 тис. волинян отримують ліки проти серцево-судинних захворювань за програмою «Доступні ліки»

Важливо! Термін дії рецепту становить 30 днів з дати виписування.

До переліку препаратів, які пацієнти можуть отримати за програмою «Доступні ліки», входять медикаменти з такими діючими речовинами:

Фенітоїн (Phenytoin),

Карбамазепін (Carbamazepine),

Вальпроєва кислота/Вальпроат натрію (Valproic Acid/Sodium valproate),

Ламотриджин (Lamotrigine),

Галоперидол (Haloperidol),

Клозапін (Clozapine),

Рисперидон (Risperidone),

Кломіпрамін (Clomipramine),

Амітриптилін (Amitriptyline),

Флуоксетин (Fluoxetine).

Знайти найближчу аптеку з договором із НСЗУ можна:

через дашборд на сайті НСЗУ: https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pharmacy-map: у меню зліва оберіть ваш населений пункт та потрібний напрям програми реімбурсації;

зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus