USD 40.55 40.87
  • USD 40.55 40.87
  • EUR 40.70 41.00
  • PLN 10.00 10.25

Майже половина українців бачать єдність у суспільстві. Опитування

2 Липня 2024 23:04
Близько половини українців, або 44% вважають, що в українському суспільстві зараз є єдність, 15% вбачають роз’єднаність, свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, яке проводили 16 −22 травня 2024 року.

За даними опитування, 10% з числа опитаних вважають, що панує повна єдність, а решта 34% скоріше схиляються до думки, що є єдність.

Утричі менше респондентів, або 15%, вважають, що зараз в Україні варто говорити про роз’єднаність. Разом з цим третина українців, або 36% вважають, що в суспільстві зараз «у рівній мірі є елементи єдності та роз’єднаності».
Серед тих, хто вбачає роз’єднаність у суспільстві, пояснювали це соціологам випадками корупції (16%); мовним питанням (14%); браком компетентності у владі, недовірою до дій влади і офіційної інформації від влади (13%).

Читати ще: Українці оцінили рівень добробуту: які покупки можуть дозволити

Також мова йшла про несправедливість, що різні люди по-різному відчувають війну (11%); брак взаєморозуміння та взаємодопомоги, «кожен сам за себе» (9%); наявність колаборантів та тих, хто чекає на Росію (9%).
Хоча у всіх регіонах не більше чверті говорять про переважання саме роз’єднаності, але водночас, за даними опитування, є тренд до зниження оцінки єдності із Заходу на Схід. Якщо на Заході 50% бачать саме єдність, то далі показник знижується до 36% на Сході (водночас із 8% до 25% зростає частка тих, хто бачить саме роз’єднаність).

Опитування проводилось 16 – 22 травня 2024 року методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Всього було опитано 1067 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (підконтрольна Україні територія).

Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України, яка контролювалася Урядом України. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України (водночас з 1067 респондентів 22 до 24 лютого 2022 року проживали на території, яка зараз окупована), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, 3,0% для показників, близьких до 25%, 2,1% – для показників, близьких до 10%, 1,5% – для показників, близьких до 5%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олексій Показати IP 3 Липня 2024 06:57
Звідки вони беруть ці дані? Варто зайти в коментарі під будь яким відео в ТікТок на рахунок мови або служби в армії. Одні пишуть шо мова немає значення, інші їх обзивають агентами Кремля. Ше пишуть за відкриття кордонів, інші їх називають "ухилянтами" і "маминими царапинками" і посилають на фронт, хоча самі до військової служби не мають ніякого відношення. Особливо жінки, самі можуть виїжджати за кордон і йти в армію лише за добровільною згодою. Тих хто без каструлі на голові меншість

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus