USD 41.20 41.70
  • USD 41.20 41.70
  • EUR 41.25 41.60
  • PLN 10.26 10.50

Майже одночасно: від COVID-19 померло подружжя українських письменників

30 Жовтня 2021 07:58
Пара київських письменників-фантастів, Тимур та Олена Литовченки, померли у лікарні від коронавірусу.

Про це у Facebook написала їхня донька Людмила, передає ВВС Україна.

Повідомлення про смерть письменників опублікувало видавництво «Фоліо».

Їхній видавець Олександр Красовицький написав, що подружжя, яке було на піку творчості, забрав коронавірус.

Донька ж уточнила, що мама померла в четвер, 28 жовтня, а батько наступного ранку. Їм було по 58 років.

«Мама і тато, ви назавжди залишитеся зі мною. Моїх крил більше немає. Я не знаю, що робити без вас. Невідновна втрата. Я люблю вас, не вберегла, вибачте за сварки, за те, що не приділила достатньо уваги», – написала донька.

Згодом Людмила Литовченко уточнила, що батьки не були вакцинованими проти коронавірусу.

«Тато і мама були інвалідами, у мами були ускладнення з ногою, запалення ендопротезу колінного суглоба. Тато був інвалідом першої групи, а, крім цього, в нього був підвищений цукор та інші хвороби», – розповіла донька та попросила не засуджувати її батьків.

Неможливість вакцинуватись вона також аргументувала тим, що «сімейний лікар не могла організувати бригаду вакцинації, а ходити вони не могли».

Найбільше Тимур та Олена Литовченки відомі як письменники-фантасти, але у співавторстві писали також детективи та авантюрно-історичні романи.

Їхні книжки «Пустоцвіт» та «Забути неможливо зберегти» у різні роки входили до довгого списку номінантів на премію Книга року BBC.
Письменницька спільнота вражена смертю подружжя та заполонила соцмережі спогадами.

«Це шок для спільноти фантастів, шок для мене особисто, – пише колега по цеху Аліса Гаврильченко. – А як же хотілося поспілкуватися!»

«Бачилися у вересні з паном Тимуром на львівському форумі. У нього було стільки планів та нових ідей», – пригадує письменниця Дара Корній.

«Ми ж оце недавно від бібліотеки подали документи на Тимура з дружиною до Шевченківського комітету на відзначення Шевченківською премією. Вони того варті. Сюрприз готували. Що ж це коїться?»- ділиться Ольга Романюк, директорка київської бібліотеки імені Лесі Українки.

«Талановиті й плідні, написали багато спільних книжок і були сповнені планів на майбутнє. Їм обом було всього за п’ятдесят років, ще б жити та жити, – пише письменниця Маріанна Малина. – Люди, бережіть себе! Робіть щеплення, одягайте маски, бо ця третя хвиля найжахливіша».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
мммм Показати IP 30 Жовтня 2021 10:15
З усіх публікацій про захворювання на коронавірус зрозуміла , що медицина в нас відсутня. І дистанційне навчання дасть ще нам нових непрофесійних медиків. Далі будемо одні із перших по смертності в світі.
В курсі діла Показати IP 31 Жовтня 2021 21:17
Отаким сильно хворим з хроніками якраз треба вакцинуватись в першу чергу, причому трьома уколами. Якби вакцинувались, могли б вижити.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus