USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.35 10.53

Марс приховує запаси рідкої води, що можуть покрити планету

Сьогодні 00:31
Під поверхнею Марса виявлено багато рідкої води, яка може покрити планету шаром заввишки 1,6 км. Вчені вважають, що в надрах Червоної планети міститься більше води, ніж було в стародавніх океанах на її поверхні.

Про це пише CNN, інформує ТСН.

Астрономи провели новий аналіз даних, зібраних на Марсі з 2018 до 2022 року посадковим апаратом InSight, і зробили несподіване відкриття: у надрах Марса є тріщини, заповнені величезною кількістю рідкої води.

Автори дослідження, опублікованого в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, припускають, що під поверхнею Марса навіть може існувати життя. Мільярди років тому Марс був теплою та вологою планетою з річками, озерами та, можливо, морями й океанами.

Читати ще: Науковці запевняють, що знайшли рослину, яка витримує екстремальний холод та може вижити на Марсі

Але понад три мільярди років тому Марс втратив свою атмосферу, і майже вся рідка вода зникла. Частина цієї води перетворилася на водяний лід, який тепер можна знайти в полярних регіонах. Однак води на Марсі було набагато більше, ніж міститься в льодах, тому вона могла просочитися в надра планети. Аналіз даних InSight підтверджує, що вода проникла під поверхню й залишилася там у тріщинах у корі на глибині від 11,5 до 20 км.

Вчені також зазначають, що вся вода, що є в надрах, могла б покрити поверхню Марса шаром заввишки 1,6 км. Це відкриття відкриває нові можливості для пошуку життя, адже глибоко в надрах Землі воно існує там, де є вода і джерела енергії.

Читати ще: На Марсі вперше знайшли водяний іній. Фото

Хоча доказів життя на Марсі ще не знайдено, нове дослідження пропонує перспективне місце для пошуків. Вода в надрах Марса може стати важливим ресурсом для майбутніх астронавтів, але через велику глибину залягання дістати її буде дуже складно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus