USD 41.00 41.45
  • USD 41.00 41.45
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

Маленька мрія, яку здійснили друзі та батьки: у Луцьку відкрилася фотовиставка пам’яті загиблого солдата

2 Червня 2024 08:40
У луцькій Арт-галереї «Образ» відкрилася виставка світлин «Свят. Шлях. Лука. Війна», присвячена Святославу Лукащуку. Солдат 125-ї окремої бригади сил територіальної оборони Святослав Ігорович Лукащук загинув 16 травня 2023 року у Бахмутському районі на Донеччині. З того часу пройшов рік…

Лука, а саме такий позивний мав хлопець, пішов до війська у лютому 2022-го. Добровільно. Не встигнувши здійснити свою маленьку мрію – зробити виставку власних фоторобіт. За нього її реалізували рідні та друзі.
«Час нині неймовірно важкий. І цією виставкою та іншими, які ми організовуємо й проводимо в нашій галереї, ми хочемо трішки підбадьорити людей. Показати, що у найскладнішій ситуації залишаємося єдиними і сильними. Крім того, захід має благодійну мету. За вхід просимо зробити посильний донат. Також окремі роботи, що оформлені як картини, продаються. Усі кошти віддамо на потреби воїнів», – розповідає засновниця і очільниця арт-галереї «Образ», луцька художниця Наталія Грабовецька.
У експозиції представлено світлини Святослава різних років. Глядачі мають можливість простежити моменти життя юнака. Епізоди ілюструють його становлення, дорослішання, формування художнього стилю, коло друзів, локації, миті війни… Вистачає і світлин Свята – так його називали найближчі – різного, але однаково світлого, позитивного, усміхненого. Живого.
Читати ще: «Занадто багато слів у цьому світі. Так мало вчинків!»: у Луцьку презентували другу посмертну книгу солдата – Героя України. Фото

На відкриття виставки зібралися, насамперед, люди, які знали Святослава. Його рідні, друзі, наставники.

Жанна Гарбарчук зі своєю сім’єю приїхали з Ківерців. Жінка не стримує сліз, адже викладала у класі Святослава біологію п’ять років, додатково займалася з ним. Пригадує – хлопець був дуже хороший.

«Святік був позитивний, усміхнений, завжди готовий допомогти. Відчувалося, що у нього особливе світосприйняття. Ось на цьому фото, яке використали у листівці про виставку, чудово вловлено його настрій і позитивне ставлення до життя. Дуже захоплювався аніме, гарно малював. Перед нашими заняттями завжди показував замальовки, розповідав про них. А ще Святік не пропускав жодного разу книжковий форум у Львові. Ми туди щороку їздили з чоловіком і там завжди зустрічали його. Святік там волонтерив. Святік – так його називали усі в школі. Наш Святік…», – говорить Жанна Миколаївна.
На експозиції представлено не лише фотороботи хлопця. Тут є й скріни з його переписок та улюблені платівки. Усе це для того, аби яскравіше передати сутність молодого хлопця, який добровольцем пішов на війну і віддав найцінніше, що мав – життя.
«Три тисячі світлин. Ось у цій сумці – альбоми, негативи та просто стоси фото. Ми відбирали з них ті, які не лише подобалися сину чи нам, але й передають те, яким він був», – не стримує емоцій мама загиблого воїна Ольга.
Читати ще: Разом із сином пішов на війну: у Луцьку відкрили виставку, присвячену загиблому історику та колекціонеру Михайлу Федоровичу. Фото

Вона розповідає, що ідея організувати виставку належить друзям Свята. Перша – пройшла у Львові. А у Луцьку ніби продовження естафети. «Для мене найголовніше, що сина пам’ятають. Що його згадують і він може ще комусь допомогти… Зараз готуємо фотокнигу, основу якої складе ця виставка. Підбираю до книги фото, які мені подобаються. Ті, де найвиразніше проявляється життєвий шлях сина», – витирає сльози Ольга Лукащук.

Звертаємо увагу, що виставка триватиме до 15 червня. Впродовж експозиції можна придбати роботи. Отримані кошти організатори передадуть 125-й бригаді, де служать побратими Святослава Лукащука. Нині захисникам дуже потрібен комплекс РЕБ, тому усі гроші підуть на його придбання.

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus