USD 41.55 41.85
  • USD 41.55 41.85
  • EUR 41.65 41.95
  • PLN 10.62 10.85

Максимум за останні 13 років: ціни на каву б'ють рекорди

Сьогодні 06:48
Горнятко кави стане ще дорожчим. Постійні перебої з постачанням призвели до зростання цін на зерна арабіки до найвищого рівня за останні 13 років.

УНІАН з посиланням на Bloomberg пише, що ф'ючерси зросли на 4,8% до 2,72 долара за фунт у Нью-Йорку, що є найвищим показником з 2011 року. Цього року ціни зросли приблизно на 40%, оскільки брак дешевших зерен робусти стимулює попит на сорт арабіки.

Ралі кави набирає обертів на тлі побоювань щодо суворих погодних умов у Бразилії, яка є провідним виробником. Країна завершує збирання врожаю 2024-25 років, і перспективи виробництва послабилися після того, як спека та посуха пошкодили поля.

«Потенціал урожаю арабіки в сезоні 2025/26 висить на волосині», – каже аналітик Rabobank Карлос Мера.

Читати ще: Ціни на какао сягають рекордів через екстремальну погоду

За його словами, від початку посушливого сезону в квітні кількість опадів у районах вирощування арабіки постійно нижча за норму.

«Ця проблема виникла в той час, коли кавова індустрія потерпає від перевантаженості портів у кількох країнах, глобального браку контейнерів, збоїв у роботі маршруту через Червоне море, а також врожаїв, що розчаровують, у В'єтнамі», – пояснив Мера.

Ціни на робусту теж зростають уже понад тиждень, підскочивши на 4,2% в понеділок.

Подорожчання кави посилює інфляцію в усьому асортименті напоїв. Ціни на апельсиновий сік також зросли через брак продукції, а рекордне зростання ф'ючерсів на какао збільшує вартість шоколадних напоїв і десертів. Проте ціни на інші основні продукти харчування, як-от зерно, залишаються низькими, що стримує загальну продовольчу інфляцію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus