USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.35 10.53

Литва визнала вагнерівців терористами

14 Березня 2023 15:59
Сейм Литви визнав російську приватну військову компанію «Вагнер» терористичною організацією. Резолюцію ухвалили у вівторок.

Як повідомляє литовський національний мовник LRT, відповідну постанову депутати Сейму ухвалили одностайно. Зокрема, у документі наголошується, що «вагнерівці» становлять загрозу державній та громадській безпеці.

«З початку вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року військовослужбовці РФ та найманці ПВК «Вагнер», яка бере активну участь у бойових діях на боці агресора, вчиняють систематичні тяжкі злочини агресії – вбивства і катування мирного населення України, бомбардування житлових будинків та інших цивільних об’єктів, що прирівнюється до тероризму», – сказано у тексті.

У резолюції наголошується, що ПВК, заснована наближеним до Путіна Євгенієм Пригожиним, є тіньовим інструментом російської влади.

«Вагнер» отримує від російського уряду військову техніку, зокрема ракетні комплекси «Град», танки, бронетехніку, використовує російську військову інфраструктуру, її представники навчаються російською військовою розвідкою (ГРУ).

Крім того, найманці компанії допомагали Росії окупувати та анексувати Крим у 2014 році, брали участь у бойових діях на сході України у 2015 році та причетні до кримінальної діяльності в Центрально-Африканській Республіці, Судані та Малі, а зараз беруть активну участь у штурмах на Бахмутському напрямку.

У постанові також наголошується на необхідності прийняття Литвою закону про запобігання тероризму, який би встановлював конкретні критерії для складання списків терористичних організацій і критерії для запровадження санкції проти осіб, причетних до їх діяльності.

Литва закликає інші країни наслідувати її приклад та ухвалити аналогічні рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus