USD 41.00 41.45
  • USD 41.00 41.45
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.30 10.55

Литва на прохання України припиняє безкоштовне навчання для українських студентів

Сьогодні 08:27
З 2024 року українці, які закінчили заклади середньої освіти і склали випускні іспити в Литві, будуть підпорядковуватися тим же загальним правилам вступу, що і громадяни Литви.

Уряд Литви більше не покриватиме витрати на навчання для українських біженців у вищих навчальних закладах країни. Про це пише LRT з посиланням на литовське Міністерство освіти.

Зміни ухвалили на прохання України.

Зазначається, що з 2022 року Литва дозволила українцям, які втекли від війни, навчатися у своїх вищих навчальних закладах безкоштовно. Студенти, які раніше вступили до вишів, зможуть закінчити їх без сплати за навчання, зауважує видання.

Читати ще: Навчальні заклади повинні вчасно повідомляти ТЦК та СП про відрахованих студентів, – посадовець Волинського ОТЦК та СП

Починаючи ж з цього року, українці, які закінчили середню освіту і склали випускні іспити в Литві, будуть підпорядковуватися тим же загальним правилам вступу, що і громадяни Литви, і зможуть претендувати на бюджетні місця в державних університетах і коледжах. У Міносвіти Литви кажуть, що відповідне рішення ухвалено на прохання України.

«Це бажання української сторони. В Україні є вищі навчальні заклади, і на даний момент немає необхідності переносити навчання в інше місце», – додали в міністерстві.

Водночас, незважаючи на нове рішення центрального уряду, деякі вищі навчальні заклади – Вільнюський коледж, Вільнюський технічний університет ім. Гедимінаса та Університет Вітовта Великого (VDU) – вирішили продовжувати повністю або частково фінансувати навчання українських студентів.

Українські студенти наразі навчаються у 17 литовських вищих навчальних закладах, найпопулярнішими з яких є Вільнюський університет, VDU, Вільнюський технічний університет, Каунаський технологічний університет та Вільнюський коледж.

Читати ще: У Міносвіти прокоментували, якою може бути військова підготовка для студентів

У цих закладах навчається близько 1100 українців, з них близько 500 – у Вільнюському університеті. Найпопулярнішими спеціальностями серед українських студентів є бізнес-адміністрування, інформаційні технології, системи штучного інтелекту, архітектура, інженерія та комунікації.

З лютого 2022 року, коли Росія вторглася в Україну, литовський уряд пропонує щомісячні гранти у розмірі 300 євро та покриває 60 відсотків вартості навчання на бакалаврських програмах, а решту покривають університети чи коледжі.

Для аспірантів уряд покриває повну вартість навчання. Міністерство освіти країни виділило понад 11 мільйонів євро на підтримку українських студентів у 2022-2024 роках.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Патрiот Показати IP Сьогодні 08:56
Ахаха "на прохання Украiни" -турбота про свiй народ.
Ірина Показати IP Сьогодні 09:31
Той студент 100% віддячить "рідній" державі і не повернеться туди ніколи в житті. Україну очищають від розумних людей як за чиєюсь методичкою.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus