USD 40.45 40.87
  • USD 40.45 40.87
  • EUR 40.60 40.85
  • PLN 10.00 10.15

Лист, у якому Ейнштейн попередив Рузвельта про розробку атомної бомби, продадуть на аукціоні

28 Червня 2024 00:19
Один із найважливіших листів фізика Альберта Ейнштейна, у якому він попередив тодішнього президента США Франкліна Рузвельта про імовірну розробку атомної бомби, виставлять на аукціон Christieʼs. Попередньо лот оцінюють у $4 мільйони.

Про це пише Бабель із посиланням на The Wall Street Journal.

Улітку 1939 року, коли на Європу насувалася Друга світова війна, кілька вчених звернулися до Ейнштейна з проханням попередити президента США Рузвельта про досягнення нацистської Німеччини в ядерних дослідженнях. Науковці думали, що Німеччина збирається розробити атомну бомбу.

До Ейнштейна звернулися не просто так – тоді вони з Рузвельтом уже були знайомі. Одного разу президент навіть запросив його залишитися на ніч у Білому домі, де вони вечеряли. Тож Ейнштейн взявся до роботи.

2 серпня 1939 року Ейнштейн і угорський фізик Лео Сілард склали текст листа.

Він починається так: «Сер, останні дослідження в галузі ядерної фізики показали, що уран можна перетворити на нове і важливе джерело енергії». У листі Ейнштейн писав, що влада Німеччини активно підтримує ядерні дослідження та може створювати «надзвичайно потужні бомби».
Фізик закликав уряд США робити те саме. І після листа Рузвельт сформував комітет, який був попередником очолюваного Робертом Оппенгеймером «Мангеттенського проєкту», що створив бомби, які потім скинули над Хіросімою та Нагасакі в Японії. Це поклало кінець Другій світовій війні та розпочало ядерну еру.

Оригінал листа, який Ейнштейн і надіслав Рузвельту, зберігається в бібліотеці та музеї Рузвельта в Гайд-парку, Нью-Йорк. А ось другу версію листа – трохи коротшу – Сілард зберігав протягом усього життя, і саме її незабаром виставлять на аукціон.

Навряд чи цей лот побʼє рекорд у €11,6 мільйона – саме за таку ціну в 2021 році продали манускрипт, у якому Альберт Ейнштейн розробляв свою теорію відносності. Але, найімовірніше, стане найдорожчим з проданих листів Ейнштейна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus