USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.10 41.45
  • PLN 10.40 10.55

Львівські лікарі врятували волинянку, якій гельмінти знищили печінку та жовчний міхур

22 Лютого 2023 22:43
Людмилі з Волині зле стало три місяці тому. Дошкуляли нудота і біль у правому підребер'ї. Жінка звернулася до лікарів, однак причини погіршення стану ті не виявили.

Протягом наступного місяця їй значно погіршало. Жінка не могла спати, трималася висока температура, слабкість. Невдовзі додалася жовтяниця. Ще низка обстежень – і медики діагностували у жінки альвеококоз правої долі печінки, пише Zaxid.net.

«Альвеококоз – важке паразитарне захворювання, спричинене одним з видів гельмінтів. Джерелом поширення є дикі тварини, зокрема гризуни, які виділяють заповнені яйцями частинки у довкілля. До людини личинки паразитів потрапляють через травну систему. Найчастіше так стається під час контакту з немитою їжею: на полюванні, під час збору ягід чи лісових продуктів та навіть після контакту з собаками чи котами. Личинки осідають в печінці, легенях, рідше – у структурах головного мозку. Їхня довжина сягає 7 мм», – кажуть у львівській лікарні св. Пантелеймона, куди Людмила звернулася по допомогу.

Це захворювання дуже рідкісне та становить 1,37-3,85 на 100 000 населення. На Львівщині, згідно зі статистикою, щороку оперують до 20 людей з альвеококозом. Через надто пізнє звернення до спеціалістів частину таких пацієнтів не вдається врятувати.

За словами лікарів, оперативне втручання несе значні ризики і можливе лише у 15-20% хворих. Причина – пізнє звернення, коли життєво важливі структури уражені критично.

Спеціалісти Центру хірургії лікарні ще раз детально обстежили пацієнтку і дійшли висновку: оперативне втручання можливе. Права частка печінки пацієнтки разом з великими судинами та жовчним міхуром були уражені. Тому хірургам довелося провести радикальне втручання – видалити праву частку печінки та жовчний міхур.

Операція тривала три години. Пацієнтка три дні провела у реанімації і ще сім днів у відділенні хірургії.

Зараз жінка почувається добре. На неї чекає реабілітація та контрольний огляд за два тижні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 23 Лютого 2023 00:57
"Жінка звернулася до лікарів, однак причини погіршення стану ті не виявили."- чому мене це не дивує?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus