USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Луцький плавець – призер чемпіонату Європи

21 Липня 2023 22:55
Бронзу на чемпіонаті Європи з плавання серед юніорів виборов лучанин Іван Гарбарчук. Його нагорода стала п’ятою у медальній скарбничці збірної України.

Спортсмен і тренер уже повернулись зі змагань, йдеться у сюжеті телеканалу Аверс.

За першість на чемпіонаті Європи з плавання, який відбувся з 4 по 9 липня у Сербії, змагались найсильніші плавці із сорока країн світу. Збірну України представляли восьмеро спортсменів, серед них – вихованець спеціалізованої ДЮСШОР з плавання Іван Гарбарчук.

На 100-метрівці батерфляєм він став шостим, а в останній день змагань зумів пробитись до трійки сильніших на дистанції 50 метрів. Фінішував третім відразу за представниками Данії та Франції з результатом 24,19 та виборов бронзу.

Як зізнається лучанин, ця медаль стала неочікуваним сюрпризом, адже більший акцент робили з тренером на 100-метрівку.
«Була дуже велика конкуренція, оскільки в запливі приймали участь учасники на рік старші за мене. Я не очікував від себе результату, який отримав на дистанції 50 метрів батерфляєм, тому що ми з тренером більше готувалися до стометрівки – виконували всю роботу, працювали над витривалістю, але зовсім не тренували швидкісне плавання. Я дуже сильно засмутився після свого програшу на дистанції 100 метрів, тому для мене стало несподіванкою, що я був у призерах на 50 метрів», – розповідає майстер спорту України з плавання Іван Гарбарчук.

Третє місце на чемпіонаті Європи вибороти дуже важко, каже його тренер Володимир Самчук. Надзвичайно напружена боротьба йде за долі секунди, адже тут зібралися спортсмени кращі з кращих.

«Наприклад, на 100 метрів в кролі від другого місця до 34-го була різниця 1,1 секунди. У фіналі вісім учасників розділяє одна десята секунди. Тобто всі «приходять» руками в стінку, і лише електроніка визначає, хто яке місце займає», – пояснює старший тренер з плавання Володимир Самчук,

Іван Гарбарук дуже порадував своїм досягненням. Тим паче підготовка в час повномасштабної війни ставить українських спортсменів у нерівні умови.

«Чемпіонат Європи – це завжди конкуренція найсильніших спортсменів з сорока країн. Ми маємо витримувати конкуренцію зі спортсменами, які тренуються за інших умов, в них не летять бомби. А ми готувалися у Броварах під Києвом, де фактично щоночі були обстріли, спати неможливо. В спорті відновлення – це 60% твого результату. З таким відновленням, яке було у нас, дуже важко конкурувати з людьми, які готуються в інших умовах. В них немає війни в країні. Тому коли ти за таких досягаєш результату – це сильно і почесно», – вважає Володимир Самчук.

Усього українські плавці здобули п’ять медалей на юніорському чемпіонаті Європи: по дві золотих та срібних і одну бронзову. Загалом вони посіли сьоме місце у медальному заліку серед сорока країн-учасниць.

Після виснажливих змагань Іван Гарбарчук планує короткий перепочинок, аби з новими силами продовжити свою боротьбу за чергові медалі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus