USD 41.05 41.35
  • USD 41.05 41.35
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.35 10.53

Луцьких підприємців попередили про штрафи за нелегальних працівників

25 Вересня 2018 13:59
Допуск до роботи неоформленого працівника тягне за собою штраф у 111 тисяч, а якщо підприємець відмовиться впустити інспектора праці - 372 тисячі гривень, - наголошують в управлінні з питань праці Луцької міськради.

Про це йшлося під час засідання координаційної ради з питань розвитку підприємництва 25 вересня.

Засідання присвятили змінам податкового законодавства та дотриманню законодавства у сфері зайнятості та легалізації найманої праці.

Начальник управління з питань праці Назарій Ігнатчук нагадав, що у квітні минулого року держава делегувала органам місцевого самоврядування більш широкі повноваження щодо дотримання законодавства про працю. Йдеться про накладення штрафів за порушення. Відповідні управління з питань праці були створені у міських радах.

Посадовець наголосив, що є перелік підстав для перевірок інспекторами праці. Зокрема, одна з них – повідомлення контролюючих органів про те, що на підприємстві є порушення трудового законодавства. У місті, з його слів, 1300 суб’єктів господарювання не дотримуються вимог законодавства щодо мінімальної оплати праці (зарплата найманих осіб не досягає рівня 3723 гривень).
Під час перевірки інспектор повинен пред’явити службове посвідчення, адже вже були випадки, коли невідомі особи представлялися інспекторами праці та здійснювали зловживання. Назарій Ігнатчук зауважив, що на сайті Держпраці є повний перелік інспекторів.

Під час перевірки суб’єкт господарювання має право надавати документи, пояснення, що спростовують звинувачення у порушенні. Інспектор має право здійснювати відеофіксацію перевірки. Перешкоджанням інспектору праці є відмова надавати документи, або не надання йому можливості конфіденційно спілкуватися з найманими працівниками. За результатами перевірки суб’єкт господарювання може ознайомитися з актом і надати документи протягом трьох днів.

За фактом перевірки інспектор видає припис на усунення порушень. На його виконання може даватися до трьох місяців. За результатами складеного графіку роботодавець повідомляє інспектора про усунення недоліків.

Однією з підстав проведення перевірок може бути заява фізичної особи про порушення роботодавцем права на офіційне працевлаштування. Інспектор не має права розголошувати відомості про заявників суб’єкту господарювання. Також він має право не повідомляти про перевірку, якщо йде перевіряти легалізацію найманих працівників.

Також за попередньою згодою інспектор може здійснювати перевірку без відвідин підприємства, перевіряючи документи, які надасть роботодавець.

Допущення до роботи працівника без укладання трудового договору та з виплатою зарплати без сплати податків і внесків тягне штрафну санкцію у сумі 111,19 тисячі гривень.
Представник підприємців Ігор Дильов зауважив, що на ринках зазвичай не оформлюють відносини зі стажування працівників. На це Назарій Ігнатчук відповів, що роботодавець допускає до роботи неоформленого працівника на власний страх і ризик, тож повинен бути готовим до штрафу у 111 тисяч. Виявляючи такі факти, звертаються в органи ДФС та поліції.

Якщо під час інспекційного відвідування з метою перевірки наявності легалізованих працівників роботодавець не допускає інспектора, той складає акт про недопуск і фінансова санкція за це порушення становитиме вже 372 тисячі гривень.

Бувають, мовляв, випадки, коли охоронець не пропускає інспектора на територію, а з вікон втікають нелегальні працівники. Інспектори відпрацьовували один з торгових центрів, де після завершення двомісячного терміну підприємець так і не оформив працівників, стверджуючи, що «не оформляв та не оформлятиме» їх. Відповідно, на нього наклали штрафну санкцію. Для її добровільної сплати надається місяць, після чого її стягнення передають на виконавчу службу.

Нагадаємо, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт закликав управління з питань праці активізувати свою роботу, аби побороти несплату податків підприємствами, зокрема у зв’язку з неофіційним працевлаштуванням робітників.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 25 Вересня 2018 16:14
ага, нехай попробують з бомжа стягнути 100 тисяч штрафу
? до Анонім Показати IP 25 Вересня 2018 16:50
Давно бомжуєш ?
Анонім до ? Показати IP 25 Вересня 2018 19:22
тобі скажи - і ти захочеш
Правдоруб Показати IP 25 Вересня 2018 18:45
Нехай спробують довести що якась людина є працівником !!!
петрик Показати IP 25 Вересня 2018 19:03
ФНЛ Матвіюк П.А. (Сервісний центр Норд), Лідавська,1А . Працює десять працівників, а офрмлені троє!
До петрик Показати IP 26 Вересня 2018 21:16
Що петрику?обідили тебе там?))А взагалі,стукати не гарно.петрик-дятлик.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus