USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.60 10.73

«Луцькводоканал» встановив першу в Україні комунальну сонячну електростанцію за пів мільйона євро. Фото

Сьогодні 16:45
КП «Луцькводоканал» реалізував проєкт власної генерації шляхом встановлення чотирьох модульних фотоелектричних станцій. Їх загальна потужність становить 0,6 МВт. Завдяки цьому проєкту водоканал покриє частину потреб в електриці, а після його окупності матиме додаткові кошти.

Бюджет першої в Україні комунальної сонячної електростанції становить 540 тисяч євро. Гроші на фінансування в кредит на п’ять років виділив АТ «Укрексімбанк» за програмою здешевлення «5–7–9».

Аби представити проєкт та поділитися досвідом, у Луцьку на території водоканалу влаштували регіональний форум під гаслом «Власна енергія громад. Зелена трансформація регіону». Його головна мета – ознайомити з практикою впровадження розподіленої генерації в Луцькій громаді.
Організаторами виступили Асоціація водоканалів України «Укрводоканалекологія» та Луцька міська рада. Серед запрошених гостей – представники Асоціації міст України і керівники найбільших українських водоканалів.

Читати ще: Аномальна спека і тарифи: як «Луцькводоканал» дає раду викликам гарячого літа

Як зазначається, обслуговування панелей відбуватиметься за рахунок енергоефективності. У години максимальної генерації водоканал буде повністю забезпечений потужністю станції, а надлишок піде в мережу. При можливому блекауті фотоелектричні панелі балансуватимуть генератори.
Зі слів директора КП «Луцькводоканал» Віктора Гуменюка, станції здатні покрити приблизно 30% потреб в електроенергії на рік для підприємства, а після самоокупності приноситимуть прибуток. Як наголосив Віктор Гуменюк, жодного впливу на тарифи для споживачів немає.

«Ці станції є енергоефективними. Ми зменшуємо своє споживання електроенергії, не погіршуючи якість послуг. При цьому ми не платимо за електрику, а цих (зекономлених) коштів достатньо для погашення кредиту. Термін окупності проєкту – 4,5 року, тобто за цей час замість того, щоби платити постачальникам, ми стали енергоефективними, зменшивши об’єми споживання. На вказаний період жодного впливу на тарифи для споживачів немає. Оскільки сонячна енергія є дешевою для виробництва, то через 4,5 року ми оплатимо кредитні кошти й далі матимемо значний дохід, який можемо спрямовувати на покращення якості послуг або на зменшення тарифів», – пояснив Віктор Гуменюк.

Він додав: реалізація такого масштабного проєкту була би неможливою без підтримки міської влади. Тепер, каже директор «Луцькводоканалу», обласний центр Волині ділиться корисним досвідом з іншими містами для покращення послуг споживачам.
Читати ще: Пільговий тариф на воду для лучан діятиме до кінця року

Міський голова Ігор Поліщук зазначив, що встановлення станції сприяє стабілізації тарифів у платіжках та наблизить Луцьку громаду до практик Європейського Союзу.

«Сьогодні ми відкрили першу в Україні сонячну комунальну електростанцію, яка збудована за державною програмою «5–7–9». Ми залучили кошти державного банку «Укрексімбанк» на вигідних умовах. У складні часи, часи повномасштабної війни, наша енергетична незалежність є надзвичайно важливою. В умовах постійного росту тарифів на електроенергію їх стабілізація для нашого підприємства є важливою, щоб ми могли не піднімати різко тарифи для населення, коли вони піднімаються. А електроенергія в структурі тарифу займає більше половини. Крім того, сонячна енергія є екологічною, а ми як представники держави, яка рухається до Євросоюзу, повинні впроваджувати подібні практики», – наголосив Ігор Поліщук.
За словами президента Асоціації «Укрводоканалекологія» Дмитра Новицького, водоканали зараз перебувають у складній ситуації, тому що тарифи економічно необгрунтовані через війну та стан економіки.

«Такі проєкти, як у Луцьку, демонструють готовність водоканалів модернізуватися і адаптуватися до складних умов, забезпечуючи енергетичну незалежність. Сонячна електрика зараз у тренді, багато міжнародної допомоги йде в цьому напрямі. Місто Луцьк перше, що встановило таку потужну систему – майже 600 кіловат-годину», – зауважив Дмитро Новицький.
Враженнями про побачене ділилися представники інших міст, які відвідали обласний центр Волині, щоб перейняти досвід. Усі зійшлися на думці, що потрібно тримати послуги водовідведення в стабільному режимі. Але, на переконання комунальників, подібні проєкти неможливо реалізувати без підтримки міської влади.

«Наша делегація приїхала з Кременчука, бо в Луцьку є успішний проєкт залучення коштів держбанку на створення електростанцій, які закривають частину потреб водоканалу. Хочемо поставити подібне в нашому місті. Позитивно вражені Луцьком та підприємством «Луцькводоканал», – зазначив мер Кременчука Віталій Малецький.
«У Луцьку реалізовано перший потужний проєкт з енергоефективності на комунальному підприємстві. Ми хочемо не лише вивчити досвід, а взяти практичні поради. У Луцьку проект реалізували надзвичайно швидко – за чотири місяці. Але головне, що він відразу після введення в експлуатацію почав приносити заощадження для комунального підприємства», – поділився гендиректор КП «Чернівціводоканал» Андрій Колесник.
Читати ще: У Луцькій громаді модернізують послуги водовідведення за понад 55 млн від ЄС

Під час форуму присутні визнали, що Луцьк є прикладом інноваційних процесів, які не впливають на зростання платіжок. У перспективі подібні станції з’являться в інших містах України.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus