USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.35 10.50

Луцькрада звернулася до Зеленського, аби в місцевого самоврядування не забирали контроль над законністю праці

24 Березня 2021 12:27
Луцька міська рада звернулася до президента Володимира Зеленського, аби в органів місцевого самоврядування не забирали право контролювати дотримання законодавства про працю. Оскільки такі дії можуть призвести до тінізації зайнятості та зменшення надходжень до державного бюджету.

Відповідне рішення прийняли під час засідання 9-ї сесії Луцької міської ради 24 березня.

Як повідомляв керівник департаменту економічної політики Борис Смаль, понад 30% зарлат у місті перебуває в тіні.

4 березня Верховна Рада прийняла закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігань надмірного тиску на суб’єктів господарювання державного нагляду, за додержанням законодавства про зайнятість населення. Зі слів посадовця, у чинній редакції цей закон позбавляє органи місцевого самоврядування права здійснювати контроль за легальним чи нелегальним працевлаштуванням на території громади. «Ми знаємо, що майже 70% дохідної частини бюджету – це податки на доходи фізичних осіб. Фактично ми втрачаємо можливість це контролювати. У цьому зверненні ми просимо президента, щоб повноваження контролю були повернені органам місцевого самоврядування», – розповідав Борис Смаль.

«Потягом серпня-жовтня 2019 року спільною групою з детінізації праці було проведено ґрунтовну роботу. Ми зробили запит в податкову. За цей період зареєструвалося близько 5 тисяч фізичних осіб-підприємців», – повідомив міський голова Ігор Поліщук.
Депутатка від фракції «ЗА Майбутнє» Юлія Дацюк попросила у міського голови якнайшвидше дати доручення, щоб це рішення негайно опублікували на сайті, оскільки терміни підписання закону спливають.
Текст звернення подаємо без змін:

Ефективне проведення реформ в Україні, зокрема реформи децентралізації на місцях, потребує ефективного виконання повноважень органами місцевого самоврядування та наявності необхідного фінансового ресурсу. Боротьба з тіньовою зайнятістю працівників, яку здійснюють виконавчі органи рад з 2018 року, є одним із ключових повноважень громад, завдяки якому вони можуть впливати на ситуацію з ринком праці та надходженнями коштів від сплати податків, як в державний, так і в місцеві бюджети.

На сьогодні контроль за додержання законодавства про працю є єдиним механізмом боротьби з тіньовою зайнятістю та впливу на ринок праці для органів місцевого самоврядування.

Однак, 4 березня Парламент прийняв Закон України № 0958 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб’єктів господарювання заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення», який позбавляє органи місцевого самоврядування права здійснювати контроль за додержанням законодавства про працю.

Реалізація цього Закону призведе до:

- тінізації зайнятості, оскільки від контролю усуваються органи місцевого самоврядування, які найбільше зацікавлені у «білій» зайнятості для збільшення надходжень в місцевий бюджет;

- зменшення надходжень до місцевих та державного бюджетів, Фонду соціального страхування України, у зв’язку з тінізацією зайнятості;

- порушення трудових прав працівників через ресурсну неспроможність Держпраці та її територіальних органів оперативно реагувати на такі порушення;

- порушення соціальних гарантій працівників у зв’язку зі зменшенням кількості профілактичних, роз’яснювальних та контролюючих заходів з питань праці в громадах.

Враховуючи наведене, зважаючи на актуальність проблеми та нагальність її вирішення, ми, депутати Луцької міської ради, просимо накласти вето на Закон України № 0958 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб’єктів господарювання заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення» як такий, що призведе до тінізації зайнятості та суперечить децентралізаційній реформі.

З повагою, депутати Луцької міської ради VIII скликання.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
я Показати IP 24 Березня 2021 12:55
Контроль над чиновниками має бути.... контроль над витратами податків... А то податки витрачаються на всяку фігню.Коли буде електронне урядування впроваджене, тоді буде толк, як це було в Польщі, Естонії.. Держави щороку вкладали та продовжували вкладати необхідні кошти. Сьогодні в Естонії надання послуг через мережі, вирішення тих чи інших питань – це норма. Досвід Естонії показує нам, як бути максимально ближчими до мешканців міста. Переймаючи їхні практики, ми мали б запровадити подібні речі і у Луцьку. Це, зокрема, спрощення доступу до публічної інформації, можливість швидкого та чіткого ознайомлення із рішеннями місцевої влади. Фактично, мешканець зміг би в будь-яку хвилину бачити, що робить посадовець.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus