USD 41.00 41.30
  • USD 41.00 41.30
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.36 10.50

Луцькрада звернулася до президента та нардепів, аби для підприємців не скасовували «воєнні» пільги

28 Червня 2023 13:03
Депутати Луцької міської ради звернулися до президента України та Верховної Ради України, аби підприємців не позбавляли пільг, які запровадили на початку повномасштабного вторгнення та які і досі допомагають їм залишатися на плаву.

Про це стало відомо під час засідання сесії Луцької міської ради.

У зверненні йдеться про законопроєкт № 8401 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Автори звернення зазначають, що цей законопроєкт містить норми, які матимуть позитивний вплив на податкову систему країни, водночас він скасовує ряд пільг та гарантій, які були запроваджені для підприємців у березні 2022 року.

У зверненні переконують, що обставини, які стали причиною прийняття податкових послаблень на початку повномасштабного вторгнення, сьогодні не зникли. В Україні й досі триває війна й українці, як і український бізнес, щодня живуть під обстрілами та ракетними ударами.

Тож луцькі депутати просять нардепів внести відповідні зміни до законопроєкту № 8401 до другого читання.

Текст звернення подаємо без змін і правок:

Від початку повномасштабного вторгнення Президент України, а також Верховна Рада України та Уряд прийняли правильне рішення в частині послаблення податкового навантаження для суб’єктів господарської діяльності, що сприяло підтримці бізнесу. Зрозумілою також є поява законопроєкту № 8401 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», який є відповіддю на необхідність виконання Україною зобов’язань в рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику від 08 грудня 2022 року, відповідно до якого, Україна взяла на себе зобов’язання якнайшвидшого відновлення довоєнного стану податкової політики та забезпечення збільшення надходжень до державного та місцевих бюджетів, в умовах спрямування значної частини бюджету країни на потреби обороноздатності країни.

Однак попри те, що цей законопроєкт містить норми, які матимуть позитивний вплив на податкову систему країни, він скасовує ряд пільг та гарантій, які були запроваджені для підприємців у березні 2022 року.

Фахівцями і представниками бізнес-спільноти було проаналізовано цей законопроєкт і виокремлено ті норми, які потребують доопрацювання, зокрема:

через малоймовірне закінчення активних бойових дій до 01.08.2023 року частину норм краще впроваджувати тільки після скасування воєнного стану або протягом 30 днів з дня припинення чи скасування його;

в контексті передбачених законопроєктом документальних та фактичних перевірок, потребує визначення поняття «безпечного доступу та допуску». Відсутність конкретики в цьому питанні може призвести до корупційних ризиків, оскільки рішення про зупинення приймає безпосередньо керівник контролюючого органу.

У зв’язку з зазначеним, доцільно залишити мораторій на перевірки та штрафи для підприємств, що здійснюють свою діяльність на територіях, наближених до бойових дій;

у законопроєкті відсутній перелік конкретних підстав для призначення перевірочних заходів, починаючи з 01 серпня 2023 року. Це дозволить податковим органам перевіряти бізнес не тільки в якомусь конкретному випадку, а з будь-якої підстави, що є неприпустимим. Потрібно чітко визначити повний перелік підстав для призначення перевірок;

законопроєктом скасовується ставка єдиного податку 2% і такі платники автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій перебували до обрання особливостей оподаткування. Проте, неврегульованим є механізм переходу платника єдиного податку за ставкою 2% з 01.08.2023 року на іншу ставку податку спрощеної системи оподаткування.

Прийняття Верховною Радою України та підписання Президентом України законопроекту №8401 ставить під сумнів усі заяви української влади про підтримку українського бізнесу. Обставини, що стали причиною прийняття податкових послаблень, сьогодні не зникли. В Україні триває війна й українці, як і український бізнес, щодня живуть під обстрілами та ракетними ударами. Тому сьогодні як ніколи потрібно захищати малий і середній бізнес, який створює робочі місця, дозволяючи українцям отримувати зарплату, а не соціальну допомогу від держави.

Відтак ми закликаємо народних депутатів України врахувати зауваження та пропозиції, які уже надходили до профільного комітету, та внести відповідні зміни до законопроєкту № 8401 до другого читання. Сьогодні держава має надавати усю можливу підтримку підприємцям, адже тільки це може гарантувати сплату податків і наповнення державного та місцевих бюджетів.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ФОП Показати IP 28 Червня 2023 14:45
Ми пільгами тими не користуємось,бо борг висить в кабінеті всеодно Податки платим,ЗСУ допомагаєм Нехай Гетьманцева заберуть і перевірки скасують,якими штрафи шалені хочуть збити

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus