USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Луцьке «Зерно» зібрало понад 200 тисяч гривень на розмінування України: збір триває

31 Травня 2024 07:14
Скульптура «Зерно» у Луцьку, яка «збирає» донати на розмінування України, накопичила на рахунку понад 200 тисяч гривень. Збір триває, тож кожен може долучитися до благодійної ініціативи.

«Зерно» з’явилося на розі вулиць Лесі Українки та Кривий вал наприкінці 2023 року на замовлення платформи «Алгоритм дій». За цей час скульптура стала одним із туристичних об’єктів міста, а сквер, у якому вона розташована, – атмосферним місцем відпочинку для лучан.

«Зерно стало одним із символів нашого міста. Подивитися на нього приходять туристи, гіди водять екскурсійні групи. Біля Зерна фотографуються відомі українці та охоче підтримують благодійну ініціативу. Нещодавно зробили гарну підсвітку, тож по вечорах тут тепер багато молоді. Однозначно – це більше, ніж просто скульптура. Це унікальна синергія мистецтва, міського простору та соціального впливу», – розповідає комунікаційниця «Алгоритму дій» Ірина Остапчук.

Луцьке «Зерно» – це одна зі скульптур серії «Культурні зерна», роботу над якою почали ще у 2016 році українські митці групи GAZ – Олексій Золотар і Василь Грубляк.

Це єдиний мистецький об’єкт з серії, який може побачити кожен охочий, адже решта скульптур знаходяться у приватних колекціях по всьому світу.

«Зерно набуло абсолютно іншого значення, ніж коли ми над ним колись працювали і розробляли його. Коли воно почало збирати на корисні речі гроші і це працює – це взагалі фантастика! Це дуже класно, коли публічне мистецтво може не просто прикрашати площу, а ще й працювати на серйозну справу», – кажуть автори скульптури.

Усі зібрані кошти з проєкту «Зерно» підуть у фонд «Повернись живим» – на придбання металошукачів та іншого необхідного обладнання для саперів.

«Зараз замінованими залишаються близько 40% території України. Жодна країна світу після Другої світової війни не стикалася з таким мінним забрудненням. Щодня наші сапери метр за метром роблять забруднені землі безпечними. Вони працюють по всій лінії зіткнення, розміновують деокуповані території. Також особливу увагу приділяють знешкодженню бойової частини ракет і «Шахедів», які не здетонували після атак. Металошукачі та інше обладнання не тільки допоможе їм щоденно виконувати завдання, а й врятує життя», – говорить інструктор «Повернись живим» із мінної безпеки Андрій Гаваза.

Долучитися до збору можна, перейшовши за посиланням, або через QR-код на інформаційній таблиці біля скульптури.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus