USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

Луцька експертка: як працівнику захистити свої права в умовах карантину

12 Грудня 2020 21:19
Карантин чи локдаун не є підставою для того, аби роботодавець не виплачував своїм працівникам зарплату, адже оплата праці захищається Конституцією. Так, навіть у період простою роботодавець мусить виплачувати своїм підлеглим зарплату в розмірі 2/3 окладу.

Як розповіла директорка Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга Кудрицька Суспільному Волині, Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачені певні обмеження, зокрема органам місцевого самоврядування, виконавчій владі надано право запроваджувати карантин на певній території.

«Можна говорити про те, що в такому випадку обмежується право громадян на вільне пересування, – сказала вона. – Сьогодні також не можна відвідувати вищі навчальні заклади, але право особи на дистанційне отримання освіти ніхто не відміняв. Теж обмежується право осіб на вільне зібрання».

Експертка наголосила, що в умовах пандемії виникає низка обов’язків, яких громадяни мають дотримуватися, передусім це стосується маскового режиму: «Звичайно, кожен повинен дбати про своє здоров’я та у закладах, організаціях чи установах носити маску, таким чином убезпечивши себе від захворювання чи передачі хвороби іншим».

Ольга Кудрицька нагадала, що на сьогодні до Кодексу України про адміністративні правопорушення внесені зміни: «Особа за недотримання маскового режиму, інших карантинних вимог може бути притягнута до адміністративної відповідальності».

Вона відзначила, що з 8 січня в Україні анонсували карантин зимових канікул. «Будуть закриті спортивні зали, заклади харчування, які працюватимуть тільки на виніс, установи… Чи будемо ми говорити про те, що буде порушено право осіб на працю? Ті організації, які зможуть працювати дистанційно, звісно введуть дистанційний режим роботи. Ті установи, котрі зможуть працювати за зачиненими дверима, наприклад кафе чи ресторани, гарантуватимуть своїм працівникам належну заробітну плату, адже навіть у період дистанційної роботи праця робітника має бути оплачена».

Право на працю осіб, котрі працюють на ринках, у розважальних центрах чи фітнес-залах, за словами експертки з прав людини, буде порушено у випадку, якщо вони не отримуватимуть заробітну плату.

«У період простою, який не залежить від працівника, роботодавець змушений виплачувати заробітну плату в розмірі дві третіх окладу. Це те, що має отримувати працівник», – сказала Ольга Кудрицька.

Вона додала, що в разі дистанційної роботи, якщо працівник виконує визначений обсяг обов’язків, заробітна плата повинна виплачуватися йому в повному обсязі.

«Якщо обсяг роботи за домовленістю сторін буде меншим, то заробітна плата може бути зменшена в певному відсотку – не мінімальна заробітна плата, а, можливо, якесь певне преміювання».

Директорка Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги акцентувала, що карантин чи локдаун не є підставою для того, аби не виплачувати працівникам зарплату, адже «оплата праці працівника захищається Конституцією України».

«До нашого центру звертаються особи, які не отримували зарплату. Наші працівники збирають докази. Якщо клієнт приходить з інформацією, то, переважно, надає і докази того, що працював, а йому не виплачувалися певні доходи. Така особа є суб’єктом права на безоплатну правову допомогу. І в судовому порядку ми відновлюємо право такого працівника на відповідні дохід і роботу», – зазначила Ольга Кудрицька.

Вона підкреслила, що змушування працівника писати заяву на звільнення на період карантину забороняється законом: «Це несе за собою навіть певну кримінальну відповідальність. Ніхто не може бути змушений відсторонитися від роботи, тому що так захотілося роботодавцю. Ні, працівник має бути захищений від незаконного звільнення. Роботодавець не може просто звільнити працівника. Для цього повинні бути належні підстави, передбачені законом: невиконання роботи, неналежне виконання роботи, простій підприємства чи організації через працівника, прогули з невідомих причин, поява на робочому місці в стані алкогольного сп’яніння та інші».

Працівники, права яких порушуються в період карантину, можуть звернутися до центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, юристів, бюро правової допомоги тощо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus