USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Луцьк приймав міжнародний музичний фестиваль «Співоче поле». Фото

7 Червня 2024 20:05
У Луцьку відбувся міжнародний фестиваль-конкурс вокального мистецтва імені Андрія Гордійчука «Співоче поле». Музичне дійство зібрало майже 400 учасників від десяти років. Вони змагалися у номінаціях «Сольний спів», «Вокальний ансамбль», «Хоровий колектив».

Організатором фестивалю став факультет культури й мистецтв Волинського національного університету, а підтримку надав Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом».

До участі долучилися співаки не лише музиканти з України та Волині, а й зі Словенії, Польщі та Латвії, які виступили дистанційно. Упродовж фестивалю всі конкурсанти пройшли відбіркові тури. Найкращі мали змогу виступити на гала-концерті та отримати нагороди.
Фестиваль «Співоче поле» найменували на честь українського науковця, професора, кандидата педагогічних наук Андрія Гордійчука. Чоловік усе життя присвятив музиці, викладаючи в студентів та влаштовуючи музичні заходи, очолював факультету культури й мистецтв ВНУ імені Лесі Українки. У 1995 році Андрій Гордійчук створив чоловічий вокальний квартет «Акорд». Нині в репертуарі колективу понад 200 творів народної, української та зарубіжної музики.
Привітала присутніх проректорка ВНУ Наталія Благовірна, висловивши сподівання, що в наступні роки співаки інших країн виступлять у Луцьку наживо.

Читати ще: Розвиток української пісні: у Луцьку вокальний фестиваль «Співоче поле» зібрав 200 учасників. Фото

«Приємно, що вже втретє в стінах університету проходить такий грандіозний конкурс. Для нас це ще й пам’ять про велику людину, яка вклала чимало зусиль, щоб зростало виконавецьке і сценічне мистецтво на Волині. Університет активно розвивається, пам’ятаючи тих, хто стояв біля витоків і закладав основи», – зауважила Наталія Благовірна.
Засновниця фестивалю-конкурсу, донька Андрія Гордійчука Анна Зарицька зазначила, що її батько дуже хотів проводити «Співоче поле», однак не встиг цього зробити за життя.

«Наша мета – розкрити нові таланти, щоб Волинь і Україна побачила нових зірочок, яким ми допомагаємо в становленні. Ідея створення належала моєму батькові Андрію Гордійчуку. Він мріяв про це, планув та вів переговори, але раптово його життя обірвалося. На факультеті культури й мистецтв ВНУ вирішили втілити задум. І дякуємо за підтримку всім, хто долучився», – поділилася Анна Зарицька.
Голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода переконана, що в часи війни важливо підтримувати українські мову й пісню.

«Розвивати культуру в часи війни, напевне, таке ж важливе завдання, як і допомагати військовим. Ми бачимо, як Росія знищує все українське, як ненавидить усе, пов’язане з Україною. А конкурс «Співоче поле» покликаний активізувати дітей та молодь до виконання вітчизняних пісень. Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» долучається до подібних заходів, підтримуючи подарунками, щоб діти запам’ятали ці моменти з більшою радістю», – наголосила Катерина Шкльода.
Читати ще: Ігри, танці та наука: у луцькому виші – свято для дітей. Фото

Після вітальної частини сольні виконавці та музичні колективи радували зал піснеспівами. По завершенню кращі отримали пам’ятні нагороди. До слова, фестиваль передбачав не лише конкурсну частину, а й міжнародний семінар, майстеркласи та інші заходи.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus