USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.22 41.50
  • PLN 10.50 10.67

Луцьк на фотографіях австрійських підданих

Сьогодні 09:05
Під час Першої світової війни Луцьк потрапив в об’єктив фотографів і на папір художників, які приїхали з теренів Австро-Угорської імперії зображати окуповані території.

Одним із таких був австрійський королівський фотограф Франц Пахляйтнер, який відзняв на камеру цю європейську пригоду світового значення і на короткий час завітав до Луцька. Ще одним фотографом був Олександр Ексакс. Його роботи відносно недавно було виявлено в австрійському архіві й ідентифіковано саме його авторством. Знайшлося серед масиву світлин принаймні одне фото з Луцьком.

Олександр Ексакс подався на фронт у 18 років. Його взяли до k.u.k. Kriegspressequartier – відділу, який висвітлював війну. Ексакс став наймолодшим військовим фотографом. Під час війни йому довелося побувати на східному і західному фронтах. У своєму щоденнику він залишив спогади про Галичину, Сербію та Ізонцо.
Фотоархів Австрійської національної бібліотеки – найбільша збірня фотографій східного фронту Першої світової війни. У фондах – 33000 оригіналів знімків.

Читати ще: Луцьк на поштівках 1910-1930-х років. Фото

Історик фотографії Антон Гольцер виявив значну кількість фотографій, які мали належати Ексаксу, але він їх практично ніколи не підписував. Його фото поміщували у публікації, якими розповідали про події на фронті.

Фотографію з Луцьком знайдемо в ілюстрованому тижневику Deutsche Kriegszeitung за 7 листопада 1915 року. Вона ілюструє прохід австро-угорських солдатів Головною вулицею. Колона звертає біля будинків Марка та Іллі Кронштейнів на теперішню вулицю Ковельську біля Базиліанського мосту. Під фото підпис готичним шрифтом «Aus Wolhynien: Straßenleben in Luzk» (З Волині: вуличне життя в Луцьку). Віденський історик Антон Гольцер стверджує, що це фото Олександра Ексакса.

Читати ще: Волинь і її люди на листівках столітньої давнини. Фото

У міжвоєнний період Олександр Ексакс працював як графік, оформлював рекламні оголошення та афіші. Сьогоднішній інтернет знає його саме таким. Є цілі збірки його робіт, але жодної військової світлини (насправді вони опубліковані у вигляді відсканованих газет Першої світової, але у них ніколи не підписано авторства Ексакса).

У 2014 році австрійський телеканал ORF2 зняв документальний фільм про двох фотографів: Олександра Ексака і Франца Пахляйтнера. У ньому автори показали і це фото з виглядом Луцька із колекції австрійської національної бібліотеки.
Інший фотограф, Фарнц Пахляйтнер, залишив тррохи більше фото Луцька. Народився у 1890 році в місті Лінц, культурному, економічному і політичному центрі Верхньої Австрії. Протягом дуже короткого часу Лінц був столицею імперії, а в XVII столітті тут жив і працював видатний астроном Йоганн Кеплер.

Франц Пахляйтнер навчався у Військовому інституті географії у Відні на гравера. Разом із тим вивчав фотографію у віденському інституті фотографії. Йому дали таємне завдання розробити карту Боснії та Галичини. Згодом він працював на відомій австрійській ливарні Бьолера (підприємство впродовж ХХ століття розширилося до великого заводу і тепер має своє представництво в Україні).
Із початком війни Франц Пахляйтнер пішов до цісарсько-королівських повітряних сил як доброволець. Йому доручили створити фотоавіаційне відділення. Військовики мали серйозний намір вести розвідку за допомогою аерофото. Проте на той час літаки мало підходили для таких завдань, а професіоналів у справі фотографії украй бракувало. І це була золота можливість для залюбленого у справу професіонала Пахляйтнера.
Фактично, він став піонером аерофотографії. Більшість своїх кадрів Франц зробив над Галичиною (колишня Галичина у складі Австро-Угорщини – це поняття територіально більше, ніж українська Галичина; до її складу входила також територія довкола Кракова, головні міста регіону: Львів, Краків, Коломия, Тарнув) та Карпатами. Проте літав він і над Волинню, зокрема спускався щонайменше в Луцьк, Ковель і Горохів для наземної фотографії.
Поки що у вільному доступі є 10 волинських фотографій Пахляйтнера. На його луцькій серії бачимо будинки Кронштейнів біля Глушецького мосту, замок із широкими розливами Глушця, браму собору святої Трійці та місто (переважно Вульку) з висоти. Дата – 1915-1916 роки.
На російському фронті Франц Пахляйтнер провів два роки. Згодом повернувся до Відня і став викладати аерофотографію у військовій академії. Потім знову повернувся на фронт, тільки цього разу – італійський. Звідти поїхав до Капфенберга, узявши з собою відзняті скляні пластини. Там уже після війни фотограф заснував фотоательє. Справу пізніше продовжили його дочка та онуки. Наприкінці життя Франц Пахляйтнер написав книгу спогадів Kaiser, Krieg und Kamera (Кайзер, війна і камера). Але чомусь не помістив туди фото.
Уперше фото Франца Пахляйтнера опублікувала його онука Каріна Клеммер у своїй книзі Zum Himmel wir marschieren (Йдемо маршем через небо). За цією книгою зняли фільм.

Читати ще: 13 зображень Луцька тиражували на поштових картках австрійської армії

Франц Пахляйтнер помер у 1980 році. Його фото, як і роботи інших фотографів та художників часів Першої світової війни, доповнюють і урізноманітнюють історію Луцька того періоду.

Олександр КОТИС
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Стьопа Показати IP Сьогодні 09:52
якось неудобно для Вiльно-Нэзажнiй з Неделимою

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus