USD 41.20 41.60
  • USD 41.20 41.60
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.60 10.75

Луцьк на арені середньовічних боїв: півсотні лицарів борються за кубок України. Фоторепортаж

Сьогодні 18:18
У Луцьку на території замку Любарта з 7 по 8 вересня проходить масштабний благодійний кубок України із середньовічного бою «Середньовічний Лучеськ». Участь у змаганнях беруть понад п’ятдесят найкращих бійців, серед яких – кандидати в майстри спорту та майстри спорту України.

За першість у дуельних та масових номінаціях змагаються воїни з Луцька, Чернівців, Львова, Рівного, Нововолинська, Києва, Білої Церкви, Житомира, Запоріжжя, Галича, Вінниці, Сум, а також Німеччини та Польщі.

Змагання мають благодійну мету – всі зібрані кошти будуть спрямовані на підтримку лицарів, які наразі служать у Збройних силах України.
Привітати доблесних лицарів і гостей видовища на відкритті турніру завітали представники місцевої влади та організатори дійства.

Начальниця управління туризму та промоції міста Катерина Теліпська зазначила – Луцьк вкотре доводить, що є містом лицарів, адже сюди вже традиційно з’їжджаються учасники з різних куточків України та з-за кордону.
Луцький замок не є таким інтригуючим та насиченим, коли в ньому немає лицарських боїв, наголосив директор департаменту молоді та спорту Луцької міської ради Володимир Захожий. Він також подякував організаторам та учасникам заходу за розвиток та популяризації цього неолімпійського виду спорту.

«Ми можемо сміливо вважати статус цього турніру міжнародним, оскільки тут є представники Польщі та Німеччини, і це дуже круто, ми пишаємося, що Луцьк приймає і кубки України середньовічного бою, і сучасного мечового бою, і чемпіонат України з середньовічного бою – це все говорить про те, що клуб «Айна Бера» і його керівництво роблять багато для популяризації цього виду спорту, і звичайно, без кожного з вас цього б також не відбувалося, тому велика вам вдячність», – додав він.
Головний організатор чемпіонату «Середньовічний Лучеськ», очільник луцького клубу середньовічного бою «Айна Бера» Сергій Ващук додав, що цьогоріч його особистого внеску у турнір небагато, адже він перебуває на службі у Збройних Силах, але вдячний всій своїй команді, глядачам та кожному, хто став невід’ємною частиною змагань.
Серед лицарів – демобілізовані воїни російсько-української війни, які почали займатися середньовічним боєм для реабілітації.

Одним з них є представник Київської області, уродженець Тернополя Андрій. Займатися боєм чоловік розпочав у квітні, одразу після звільнення з армії.

«Я приїхав сюди заради ком’юніті, заради людей, тому що я вважаю, що сьогодні тут зібрались найкращі люди України і не тільки, і навіть заради атмосфери. У Луцьку я бував, але вже давненько, насправді мені дуже подобається це місто. Бій зараз для мене більше як хобі, але я планую розвиватися і надалі», – розповідає Андрій.
У турнірі брали участь і більш досвідчені спортсмени – 29-річний Максим з Києва займається середньовічним боєм з 2017 року і вже має багато нагород.

«Я займаюся з 2017, проте з початком повномасштабного вторгнення стало менше можливості для тренувань. Беру участь у кубках і чемпіонатах на постійній основі і вдома маю цілу коробку нагород. Але сюди приїхав більше за атмосферою, тут зібралися мої друзі, знайомі, яких я вже давно не бачив та й місто мені подобається, таке затишне, невелике, цікаве та яскраве», – ділиться враженнями Максим.
Не менш видовищними стали і жіночі бої, одна з учасниць, волинська спортсменка Юлія, розповідає, що займатися боєм почала рік тому.

«Насправді я досі відчуваю себе новачком у цьому, але мені подобається займатися. У таких турнірах я беру участь не вперше. Це дуже цікаво, тому що атмосфера середньовіччя, такого своєрідного відродження того періоду – це круто. Зараз я більше набираюся досвіду, у нас дуже дружній колектив, ми маємо гарну підтримку, але все ж таке спортивне хвилювання присутнє», – каже дівчина.
Програма першого змагального дня розпочалася із масштабного змагання «Стінка на стінку».

Опісля глядачі із захопленням спостерігали за дуельними номінаціями «древкова зброя» та «щит-меч», у яких боролися як жінки, так і чоловіки.
Окрім того, гості кубку України з середньовічного бою мають змогу відвідати атракційні зони, спробувати свої сили у стрільбі з традиційного лука та фехтуванні, а також завітати на ярмарок майстрів, на яких представлені унікальні вироби ручної роботи.
Завершальним етапом першого дня змагань став виступ музичного гурту «Цвях».

Уже завтра, 8 вересня, на гостей чекає не менш цікава програма – день буде насиченим змаганнями, на яких будуть представлені дуельні та масові бої, що розпочнуться об 11:30 і триватимуть до самого вечора. О 17:40 відбудеться змагання «Last Man Standing», ціль яких останнім встояти й повалити всіх суперників, після чого о 18:00 пройде церемонія нагородження переможців.

Вартість квитків на подію становить 150 грн для дорослих та 100 грн для дітей. Квитки можна придбати на вході у замок.

Програма на 8 вересня:

11:30 – масова номінація «10 на 10»

11:50 – дуельна номінація «древкова зброя» (чоловіки)

12:30 – дуельна номінація «щит-меч» фінали (чоловіки)

13:30 – дуельна номінація «довгий меч» (жінки)

14:00 – дуельна номінація «довгий меч» (чоловіки)

15:00 – дуельна номінація «баклер-меч» (чоловіки)

16:00 – масова номінація «5 на 5» фінали

17:40 – змагання «Last Man Standing»

18:00 – церемонія нагородження

Христина КРОТ

Фото Олександра Дурманенка
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus