USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.55 10.70

«Луцьк як натхнення»: у художньому музеї – виставка, присвячена місту 1930-1960-х років. Фото

Сьогодні 21:16
У Луцькому художньому музеї в межах заходів з відзначення Дня міста презентували твори художника-аматора, педагога Гаврила Остапенка. Виставка «Луцьк як натхнення», яку відкрили у четвер, 12 вересня, присвячена місту 1930-1960-х років.

Експозиція із колекції Волинського краєзнавчого музею містить майже тридцять різножанрових творів, що виконані в техніці олійного живопису. Усі вони присвячені Луцьку. Сюди художник приїхав на постійне місце проживання наприкінці 1920-х років. На картинах – історія міста та його змін, обличчя лучан, краєвиди із парком, вулицями, річкою Стир тощо.

Заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк наголосила, що відкриття виставки є особливо теплим та вражає серця тих, хто неймовірно любить наше місто, адже дає відчути минуле через мистецтво і глибше усвідомити культурну та історичну спадщину Луцька.
«Я неймовірно люблю наше місто, а в оригіналі вперше бачу роботи цього автора, але вони такі щемливі, тому що ти розумієш, що це той такий особливий, живий, давній Луцьк. Сьогоднішній захід у нас починає плеяду тих мінімальних подій, які знаменуватимуть ще один рік життя для нашого міста, адже це непростий час, коли ми з вами говоримо про нашу незалежність, відстоюємо своє право жити у вільній країні. Немає можливості гучно святкувати дні народження нашого любого Луцька, але нам хочеться, щоб ця подія не пройшла повз увагу лучан, щоб вписала нові сторінки в історію нашого міста», – зазначила Ірина Чебелюк.
Читати ще: У Луцьку до Дня міста відбудеться пленер юних художників

Директорка музею Зоя Навроцька додала, що берегти імена художників, поетів, кожного громадянина, хто творив культуру нашого міста в другій половині ХХ і на початку ХХІ століття, і є основною метою проєкту.
У контексті історії нашого міста, краю, потрібно представляти колекції, які на часі, аби зрозуміти, у яке майбутнє нам потрібно рухатися, наголосила директорка департаменту культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів.
«Я переконана, що ця виставка буде дуже цікавою молодому поколінню, а серед них будуть вже й ті, хто бачитиме це після війни, а ми сподіваємося, що це станеться дуже скоро. І саме для цього десь в історіях мистецтва потрібно фіксувати виставки під час війни, експозиції під час війни, події, бо в них є особливий зміст», – зазначила очільниця департаменту культури.
Читати ще: Щомісяця малює нову «Венеру війни»: в Луцьку виставили роботи, присвячені часу. Фото 16+

Детальніше про значимість картин Гаврила Остапенка розповів мистецтвознавець Олег Сидор, який працював над дослідженням його біографії. Про виставку він сказав так: «Луцьк – це величезний пазл, який складається з різних частин, що між собою нібито дотикаються, але не завжди контактують».
«Луцьк як натхнення» – це історія про місто, культуру та людей, тож ця виставка – чудова нагода побачити, як через мистецтво відображено дух того давнього Луцька, який досі живе у вулицях, архітектурі та спогадах мешканців.
Довідка.

Гаврило Остапенко (1892-1971) народився 26 ерезня 1892 року в станиці Маріїнській Донського округу. 1895-го родина оселилася у місті Ковелі на Волині.

1914 року завершив навчання на курсі ім. князя Володимира Великого художнього училища Одеського товариства образотворчих мистецтв і отримав диплом учителя малювання та чистописання у середніх навчальних закладах. Розпочав працю викладача графічних мистецтв у Ковельському чоловічому вищому початковому училищі. Брав участь у бойових діях Першої світової війни.

Після повернення з фронту продовжив педагогічну діяльність. Із кінця 1920-х років постійно мешкав у Луцьку. Викладав малювання у гімназії імені Т. Костюшка, у гімназії імені Коперника міста Володимира. У Луцьку працював землеміром в Окружному земельному управлінні (до 1939 року), у 1940-х роках – в школах №1 та №3, а відтак у педагогічному училищі та педагогічному інституті. У післявоєнний час працював у музеї, брав участь в роботі державної комісії з оцінки збитків, завданих війною музейним фондам.

1947-го викладав малювання у студії образотворчого мистецтва.

1970 року в фонди Волинського краєзнавчого музею Гаврило Остапенко передав архів фотографій та документи.

1971-го помер у Луцьку.

1972 року в фонди Волинського краєзнавчого музею родина художника передала об'ємну колекцію творів образотворчого мистецтва (живопис, графіка – понад двісті одиниць збереження).

Христина КРОТ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus