USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.35 41.55
  • PLN 10.60 10.75

Лукашенку не вигідна військова участь у війні з Україною, – ISW

Сьогодні 11:54
Нинішнє нарощування білоруських військ уздовж українського кордону, ймовірно, має на меті відволікти і розтягнути українські сили вздовж ширшої лінії фронту, проте саме вторгнення не вигідне режиму Олександра Лукашенка.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

За оцінками ISW, білоруські війська, як і раніше, навряд чи вторгнуться в Україну через обмеження, що стоять перед президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

У звіті зазначається, що вторгнення білоруських військ в Україну або навіть участь Білорусі у війні можуть послабити режим Лукашенка або різко посилити внутрішнє невдоволення в Білорусі. Адже, як нагадують аналітики, в Білорусі відбудуться президентські вибори в лютому 2025 року, і Лукашенко, ймовірно, хоче зберегти контроль над суспільними настроями, а також мати доступ до своїх військових для придушення будь-яких протестів, пов’язаних з виборами, як він це зробив наприкінці 2020 року.

Читати ще: Білорусь стягнула до кордону з Україною армію та вагнерівців: у МЗС різко відреагували

«Втрата спроможності серед білоруських військових, яка може статися внаслідок бойових дій в Україні, погіршить здатність Лукашенка придушувати майбутні протести. Лукашенко, ймовірно, також прагне уникнути втягування у війну Росії з Україною, щоб уникнути внутрішньополітичних витрат. Можлива мобілізація РБ, очікувані втрати на полі бою, подальша міжнародна ізоляція Білорусі та негативні економічні наслідки, ймовірно, посилять суспільне невдоволення і зведуть нанівець зусилля Лукашенка відновити стабільність свого режиму з 2020 року» – зазначається у звіті.

Читати ще: Роблять «картинку»: у ДПСУ прокоментували переміщення військ у Білорусі

ISW вже спостерігав, як Білорусь розгортала свій особовий склад на українському кордоні наприкінці 2022 – на початку 2023 року, подібно до нинішніх розгортань, і оцінив, що ці зусилля слугували насамперед, щоб розтягнути українські сили і зірвати їхні операції, таким чином підтримуючи російські операції. Білорусь може знову вдатися до таких дій, щоб зафіксувати обмежені сили України поблизу кордону України з Білоруссю на підтримку російської кампанії, який має на меті розтягнути українські війська.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus