USD 41.45 41.75
  • USD 41.45 41.75
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.45 10.60

Лучани шукали найважливіші аспекти забезпечення стійкості та розвитку Луцької громади в умовах війни

23 Лютого 2024 07:36
22 лютого 2024 року громадська організація «Лабораторія змін» у межах проєкту «Вивчення потреб цільових аудиторій та напрацювання ідей для реалізації Луцької міської програми «Громада без бар’єрів» через симуляційну гру «Світ громад»» презентувала аналітичний звіт за результатами управлінського ігрового моделювання за участі жителів Луцької міської територіальної громади для стейкхолдерів, представників та представниць депутатського корпусу, cектору безпеки та оборони, членкинь Коаліції «Волинь 1325».

Мета Програми – створення безперешкодного середовища в Луцькій міській територіальній громаді для всіх груп населення, забезпечення рівних можливостей кожній людині реалізовувати свої права, отримувати послуги на рівні з іншими шляхом інтегрування фізичної, інформаційної, цифрової, соціальної та громадянської, економічної та освітньої безбар’єрності до всіх сфер життя.

Ключові рекомендації та висновки можна об’єднати навколо чотирьох груп, які показують найважливіші аспекти забезпечення стійкості та розвитку Луцької громади в умовах війни:

1. Ветеранський Хаб. Вбачається жителями як системоутворююча установа на рівні громади по наданню послуг ветеранам та їхнім сім’ям. Важливо створити міцну мережу підтримки, яка об’єднує ветеранів, чинних військовослужбовців, їхні сім’ї, забезпечуючи доступ до необхідних ресурсів та послуг. Важливо не просто створити ще один ЦНАП тільки для ветеранів, а безпечний простір соціальної реінтеграції, підтримки та розвитку.

2. Економічна безпека. Відразу дві ініціативи стосуються забезпечення людей релевантною роботою та доходами. З однієї сторони, в умовах війни заробляти стає важче, хтось втрачає роботу через кризу в бізнесі, хтось переосмислює свої професійні життєві пріоритети і готовий рухатись далі, навчатись новому. Молодь особливо чутлива до того, що поки ми ведемо війну за виживання, світ не стоїть на місці і розвивається. Буквально за рік сфера штучного інтелекту увійшла майже в кожен смартфон. Тож аби зберегти шанси на професійний розвиток та високооплачувані робочі місця потрібно щодня навчатись. Звідси потреба в регулярному тренуванні навичок ХХІ століття та потреба в місцях для розвитку підприємливості.

3. Партнерство та співпраця між поколіннями. Це той ресурс, про який ми рідко згадуємо. За багатьма оцінками, українське суспільство є вкрай ейджистським. У межах партисипативних заходів, які дозволяють молоді та старшому поколінню безпечно спілкуватись, неочікувано для всіх виявляється, що старше покоління володіє десятиліттями життєвого та професійного досвіду, а молодь часто вміє значно більше ніж їхні вчителі. До того ж сучасна молодь відзначається високим рівнем прагматичності. Так, вони навряд чи підуть «на барикади за ідею», але розуміючи як, що і заради чого працює, здатні здійснювати феноменальні прориви.

4. Системність замість ситуативності. Ми ще звикли до фінансування за залишковим принципом соціально значимих програм та проектів. Та громада готова і все більше вимагає системного підходу замість ситуативного. Навіть якщо замість 10 маленьких буде реалізовано один великий проект, який змінить якість життя всієї громади. Навіть якщо він неймовірно ресурсозатратний.

Проєкт показав готовність громадян включатись у соціально значимі процеси за умови зрозумілих та прозорих «правил гри» навіть в умовах турбулентності та дефіциту ресурсів.

Загалом можна стверджувати наявність високого рівня соціального оптимізму жителів Луцької громади, стійкості та готовності до вирішення складних комплементарних задач розвитку громади, жертвуючи інтересами меншої групи заради інтересів всіх.

Проєкт «Вивчення потреб цільових аудиторій та напрацювання ідей для реалізації Луцької міської програми «Громада без бар’єрів» через симуляційну гру «Світ громад»» реалізувала ГО «Лабораторія Змін» завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії в межах проєкту «Жінки. Мир. Безпека»: відповіді на виклики війни«, який виконується Українським Жіночим Фондом у партнерстві з ГО «Ла Страда – Україна», Асоціацією жінок-юристок України «Юрфем», Інформаційно-консультаційним жіночим центром, Українською фундацією громадського здоров’я та Центром «Жіночі перспективи» за сприяння Офісу Віце-прем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та Апарату Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus