USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.35 10.48

Лучанка передала Музею волинської ікони старовинні пам’ятки, які отримала у спадок

9 Серпня 2024 22:25
У Музеї волинської ікони з’явилися дві нові пам’ятки – ікона «Дванадесяті свята» та літографія «Плат Вероніки». Релігійні цінності передала лучанка Наталія Колупаєва, яка отримала пам’ятки в спадок від тітки з Олики.

Як розповіла Суспільному завідувачка музею Тетяна Єлісеєва, ікона датується кінцем 19 – початком 20 століття, а літографія – початком 20 століття.

Зі слів Тетяна Єлісеєвої, ікона написана дуже професійно, виконана олійними фарбами на срібленій основі й загалом знахідка надійшла до музею в доброму стані.

«Це мініатюрне письмо, яке доповнить нашу колекцію ікон. Там, правда, втрачені шпуги на звороті, тому вона дещо покороблена. Оліфа як захисний шар ввібрала бруд в себе і потемніла, тобто, необхідно тільки розчистити. Є також сколи по верхній частині левкасу, але не на зображеннях», – сказала музейниця.
Читати ще: У Музеї волинської ікони реставратори зі Львова оновлюють майже 20 експонатів

Літографія оформлена на картоні, однак її стан потребує реставраційних втручань. Зі слів керівниці музею, літографії, стародруки реставруються зазвичай у Національному науково-дослідному реставраційному центрі в Києві.

«У літографії покороблений картон. Тому і одна, і друга пам’ятка потребує відновлення», – розповіла Тетяна Єлісеєва.
Читати ще: Парафіянка подарувала Музею волинської ікони раритетний медальйон

Нові експонати поповнять колекцію пізньої ікони в музеї, додала Наталія Колупаєва. Після проведення реставрацій релігійні пам’ятки зможуть побачити відвідувачі музею. Також ікону та літографію планують представити на виставках.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus