USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

Лохина, малина, жимолость і спаржа: демобілізований волинянин обробляє 10 гектарів землі

14 Липня 2024 07:39
Демобілізований боєць з Волині Олександр Дігалевич вирощує майже 10 тисяч кущів лохини. Ще частину земельної ділянки господар засадив малиною різних сортів, жимолостю та спаржею.

Суспільному чоловік розповів: доглядати за усім допомагають дружина та четверо дітей. Зі слів фермера, повномасштабна війна завадила йому розширити господарство, бо з першого дня пішов добровольцем у ЗСУ.

"Я ніколи не служив до того, четверо дітей — говорить волинянин. — В ТЦК подивились і сказали, мовляв, будь на телефоні, але ввечері подзвонили. Приїхав і мене зачислили в роту охорони", — пригадує початок повномасштабної війни.

Зі слів чоловіка, через півтора року служби він демобілізувався і повернувся до родини, щоб відновити господарство.
"Ми, можна сказати, тільки живемо з землі. Працюємо тут всією родиною, вирощуємо те, що самі любимо: спаржа, жимолость, літня малина. Лохина займає найбільше площі на наших посадках", — говорить господар.

Вирощувати лохину, каже фермер, почали вісім років тому. Зараз має 5 тисяч кущів, які вже плодоносять, решта — молоді кущі.
Лохина — рослина, яка росте у кислому середовищі, тому волинські ґрунти цій ягоді підходять, каже Олександр Дігалевич. Попри це, роботи у ягіднику вистачає.

"Треба робити певний субстрат. Просто посадити в материнську землю не виходить. Треба зробити або яму, або траншею і туди садити. І доглядати, поливати, слідкувати за кислотністю того ґрунту", — додає фермер.

Читати ще: «У нас не п'ють, бо в кожному дворі є плантація полуниці»: як у селі на Волині вирощують ягоди

Господар каже: лохина дуже стійка до хвороб і шкідників, а також нормально переносить зиму. Однак спілі ягоди можуть склювати птахи, тому за потреби над кущами влаштовують сітчасте укриття.

Для вирощування ягід і спаржі родина використовує 10 гектарів землі. Частина площі належить батькам Олександра, решту орендують. Цього року, каже фермер, очікує більше п'яти тонн врожаю лохини.

Читати ще: Ягідний сезон на луцьких ринках: що продають і за якими цінами?

До слова, волинські аграрні господарства найбільше садять смородини та полуниці, їх площі відповідно 385 та 348 гектарів. Також в області є 200 гектарів лохини та 128 гектарів малини і ожини. Загалом на Волині ягідні культури займають площу 1 274 гектари, розповів головний спеціаліст департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Ігор Каленюк.[video=1
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus