USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.55 10.74

«Людина. Становлення»: молоді вчені долучилися до Школи гуманітарних досліджень у Луцьку

Сьогодні 14:17
18-23 серпня в Луцьку тривала Школа гуманітарних досліджень імені Омеляна Пріцака «Людина. Становлення». Це міждисциплінарна програма для молодих і досвідчених дослідників з усієї України, які працюють у галузях історії, філософії, теології, літературознавства та культурології.

Підсумки школи підбили 23 серпня на пресконференції, організованій у Музейному просторі «Окольний замок».

Ініціював проведення школи в Луцьку Центр гуманітарних досліджень (Київ). Ідею підтримала Луцька міська рада (кураторство здійснювало управління туризму та промоції міста). Школа стала своєрідним продовженням практики проведення в Луцьку креативних резиденцій.

Заняття проходили в різних знакових локаціях міста та навколо нього: у Волинській православній богословській академії, Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків, Музейному просторі «Окольний замок», Жидичинському монастирі, «Волинській Голландії».
Протягом шести днів викладачі та учасники школи досліджували тему «Людина. Становлення», навчалися продукувати ідеї задля творення спільного українського майбутнього. Учасники вивчали, як робота з ідеями та дослідженнями може трансформувати реальність, зосереджувалися на історії розвитку Луцька, ознайомлювалися з долями найбільш видатних для міста людей тощо.

«Завдання школи полягало в тому, аби подивитися на процес становлення людини, становлення спільноти і знайти ось ті точки, де ми дотикаємося до цих тем у просторі міста. Ми починали з питань історії та пам’яті, як вони впливають на формування людини, працювали над концепцією «саду українськості». Ми говорили про слово і наратив, як це впливає на становлення людини та простору, говорили про літературу в місті та місто в літературі. Також ми торкалися питань краси, духовності, більшої волі, яка від нас не залежить. І сьогодні ми нарешті будуємо місток між дослідженнями, думкою і дією», – розповіла студентка магістратури Інституту Святого Ігнатія в Стокгольмі, учасниця школи Юлія Найдич.
Професор Української євангелічної теологічної семінарії Олександр Філоненко зазначив: освітні та просвітні програми не можуть існувати без дослідницької активності.

«Тому ми вирішили організувати школу для молодих дослідників. Усі ці дослідження академічного життя не можуть існувати у вакуумі, місто дуже важливе для всіх трансформаційний процесів в Україні. Ми розуміємо, що нині Луцьк – одне з найважливіших міст в Україні з цієї точки зору. Пов’язання школи і динаміки міста – те, що характеризує школу», – сказав він.
Навіть у час повномасштабної війни в Луцьку відбуваються важливі інтелектуальні заходи, звернув увагу Луцький міський голова Ігор Поліщук.

«Ми дуже часто говоримо про наше місто у військовому контексті, контексті вирішення комунальних проблем. Але нерідко за цією буденністю ми забуваємо про стратегічно важливе: куди ми рухаємося? Ми забуваємо поговорити про наше місто в контексті історії, культури, теології, мистецтва. Це насправді дуже важливо. Потрібно розуміти, яким ми хочемо бачити наше місто в майбутньому, – прокоментував міський голова. – Ми дуже раді вітати цікаве освітнє, наукове товариство в нашому місті. Переконані, що це не останній подібний захід у Луцьку».
Своєю чергою депутат Луцької міської ради Роман Бондарук анонсував: нині обговорюється можливість створення Інституту міста, в рамках якого продукуватимуться актуальні для громади ідеї, що їх у подальшому реалізовуватимуть.
Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus