USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Люди живуть на газовій бомбі: Верховний суд визнав незаконною новобудову біля Луцька

13 Березня 2023 08:03
Під Луцьком звели багатоквартирний житловий будинок, люди придбали квартири, а тепер Верховний суд України визнав забудову незаконною. Усе через те, що новобудова виросла поряд із газонаповнювальною компресорною станцією.

У справі незаконного будівництва в Струмівці роками тривали суди, але це не завадило забудовнику продавати людям квартири. Тепер вони ризикують втратити право власності, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

На сполох забили власники газової заправки – Волинська нафтогазова компанія. Кілька років тому через суд вимагали визнати будівництво багатоквартирного будинку в санітарній смузі незаконним і небезпечним. Але місцевий адмінсуд нічого протиправного не побачив, як і апеляційний.

Відповідно до судових документів, у цій історії фігурують два замовника: Роман Солонінка та Борис Квятковський.

Усе почалося ще у 2016 році. Тоді Підгайцівська сільрада затвердила Роману Солонінці детальний план території для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку. Через кілька місяців Луцька райдержадміністрація видала містобудівні умови. І чоловік у Державній архітектурно-будівельній інспекції взяв декларацію про початок будівельних робіт.

Поки тривали суди, забудовник звів будинок і розпродав квартири. Днями Верховний суд України постановив: будівництво незаконне, повідомив представник нафтогазової компанії.

«Тепер усі люди, які купили квартири в будинку, – заручники ситуації, бо наступним кроком стане анулювання прав власників квартир у незаконному будівництві. Це рішення Верховного суду є остаточним. Тепер будуть серйозні правові та фінансові наслідки для всіх, хто видавав дозвільні документи, розуміючи незаконність будівництва в санітарній зоні АГНКС, наражаючи на смертельну небезпеку жителів такого будинку, які буквально живуть на величезній бомбі з газу-метану», – зазначив він.
Журналісти спробували розшукати Романа Солонінку та Бориса Квятковського. Як розповіла родичка Романа, він займається не будівництвом, а ремонтом автомобілів. Із чоловіками поспілкуватися не вдалося.

Своєю чергою, забудовник – це ТОВ «Маневичіагробуд». Колишні працівники розповіли, що нині компанію багато хто шукає, однак безрезультатно.

Хто ж буде відповідати за незаконне будівництво? Один із дозвільних документів реєструвала ДАБІ. Ця інспекція тепер ліквідована. Замість неї діє ДІАМ.

«Працівники, які видавали колись ці документи, вже не працюють і жодного відношення до ДІАМ не мають. Питання видачі документів ДАБІ, яка ліквідована, не належать до моєї компетенції. Якщо Київ уповноважує нас на виїзд, перевірку чи інші дії на підставі певних документів, підписаних головою чи іншими уповноваженими особами, ми здійснюєм ці функції, але самостійно ці питання не ініціюємо», – прокоментував в. о. керівника Управління ДІАМ у Волинській області Дмитро Чіпак.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Анонім Показати IP 13 Березня 2023 09:06
лох - не мамонт, ніколи не вимре, а хтось придбає собі нову теслу
Закон і справедливіс Показати IP 13 Березня 2023 09:56
Суд відбувся, а чого фамілії хероїв встидливо замовчуєте ? Називайте фамілії: замовника будівництва, забудовника, проектанта, голови територіальної громади, землевпорядника, головного архітектора, еколога, начальника експертизи, начальника будівельної інспекції, тих, хто видавав технічні умови і тих, хто підписував акт прийомки - то для початку ! Всі вони несуть відповідальність перед Законом ! Зараз розпластались нижче трави - вуха прищулили ! Проаналізуйте списки власників квартир, знайдіть там родичів феміди, рішал з виходами на неєвропейських суддів з адмінсуду і зв'язкових, тобто адвокатів - пальці у двері і правда полізе, як вовна зі старого кожуха ! А щодо власників квартир, то очі бачили, шо купляли - тепер їжте ... ! Може хоч той випадок якось застереже від аналогічних випадків у майбутньому ! Хоча ...
Ліна Показати IP 13 Березня 2023 10:37
Перед тим як купляти треба піти хоч кудись і взнати чи законно!!
Анонім до Ліна Показати IP 13 Березня 2023 11:17
якщо зустрічаються людина з грошима та людина з досвідом, то остання після зустрічі заробляє гроші, якими людина з грошима оплатила свій новий досвід.
CoBa до Ліна Показати IP 13 Березня 2023 15:38
Я так розумію ви не зовсім далекі, усі дозволи були як бачите. На місцевому рівні. А вже в Києві вирішили що незаконно. І де б ви перевірили чи все законно?
Клава Показати IP 13 Березня 2023 11:00
як та земля витримує такі потрясіння ?.. ще на зорі незалежності там ділянки одночасно могли виділятись кільком забудовникам, чиновників Підгайцівської сільради переслідувала Феміда, а райпрокуратуру очолював зять покійного губернатора..
Радувець Ларіса Показати IP 13 Березня 2023 11:22
Чекаємо таке рішення по жк егоїст чи як там ту аферу перейменували
Кузя. Показати IP 13 Березня 2023 12:17
Маневичі агробуд це аферисти пьетя, павло та ведмідь борис -це цирк шапіто як вони ще протримались не розумію на лобі в них написано все шкода людей яки понакупляли За все в житті треба платити усе повертається це факт
Антін Показати IP 13 Березня 2023 12:33
Винуваті ті, хто дає дозволи...Мало де я хочу собі щось побудувати...До прикладу ..маю гроші. А при владі хабарники, які все продадуть. От і дивуйтеся! Чому все так?
петро Показати IP 14 Березня 2023 11:48
і справді. Є конкретні прізвища. от і назвіть. Зараз підуть позови. А винуватих так і не буде.
ABC Показати IP 14 Березня 2023 13:03
Вже сама по собі назва "Маневичіагробуд" говорить, що нічого хорошого з того не вийде.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus