USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

«Люди стали нервовішими, коли культури навколо стало менше», – директорка фестивалю в Луцьку про те, чи можна заробляти на культурі

11 Грудня 2020 19:06
Волині та Луцьку зокрема бракує єдиної культурної концепції, внаслідок чого різноманітні мистецькі акції, фестивалі відвідує вузьке коло глядачів.

Про це йшлося під час Файної гутірки «Культурний менеджмент: місія здійсненна». Спілкування з організаторами Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера» – директоркою Еллою Яцутою та піар-менеджеркою Анною Єкименко-Поліщук – відбулося 10 грудня в ГаРмИдЕр ангар-stage. Подію влаштувала ГР «Волинська фундація» за підтримки Українського культурного фонду.

Як поділилася директорка фестивалю Елла Яцута, багато людей скучили за культурними подіями, яких нас позбавили обмеження, запроваджені у зв’язку з пандемією коронавірусу.

«Я думаю, що люди стали нервовішими, коли культури навколо стало менше. Їх треба рятувати, ці події потрібні. Можливо, це наше оточення сумує за фестивалями, концертами, виставами. Але я також бачу те, наскільки не вистачає цього і іншим людям, – сказала Елла Яцута. – Нещодавно в нас була онлайн-розмова з організаторами різних літературних фестивалів і більшість із них прийняла правила гри, тобто вони погодилися з тим, що ми переходимо в онлайн, адже розуміємо, що ситуація не скоро зміниться і потрібно шукати нові шляхи для проведення подій і співпраці з аудиторією. Але, на мою думку, нам потрібно думати і про те, як проводити офлайн-події та як довести, що культурні менеджери можуть зробити це якісно і при цьому не наражаючи людей на небезпеку. Якщо ми перейдемо тільки в режим екрану, монітору, то навряд кудись зайдемо».
Вона звернула увагу на те, що і в Луцьку, і на Волині в цілому немає єдиної культурної стратегії, розробленої на кілька років наперед, яка включала б основні акценти, прописувала б слабкі, сильні сторони регіону, передбачала б те, чим можна привабити туристів тощо.

«Поки культура буде сприйматися через призму косметичного ремонту в будинках культури (це потрібно, але це тільки частина, лише інструмент), поки не буде складено практичної культурної політики, культурної стратегії на 5-7 років, до тих пір ми будемо робити поодинокі класні фестивалі або мистецькі акції, але не зробимо чогось справді комплексного та грандіозного».

Директорка «Фронтери» відзначила, що культурні події в Луцьку відвідує переважно обмежене коло людей: «Це для закритої тусовки, умовно для 500 осіб, які ходять на всі культурні події в Луцьку і яких ти знаєш в обличчя. На цьогорічному фестивалі я знала кожну людину, яка прийшла, – якщо не по імені, то в обличчя так точно. І з цим ми б’ємося кілька років. І питання навіть не в пандемії. Поки в нас не буде цієї культурної стратегії, поки до неї не доєднаються органи місцевого самоврядування, громадські організації, школи, бібліотеки, підрядники, представники креативного бізнесу, поки ми разом не зберемося і не пропишемо цю стратегію, то я боюся, що ми й далі залишимося на цьому ж рівні».
Також під час розмови торкнулися теми дотаційності культури. Як підкреслила Елла Яцута, протягом останніх років культурний менеджмент країни працює над тим, аби індустрія перестала бути дотаційною.

«У багатьох країнах, і ми до цього також ідемо, культура так само наповнює бюджет, вона є повноправним гравцем на ринку поряд з іншими індустріями. Ми поки йдемо до цього, успішно. За останні роки можна навести приклади багатьох кейсів, коли культурні проєкти ставали самоокупними. Як на мене, тенденції хороші… Дуже важливо, аби люди розуміли, що культура може в певний момент стати не дотаційною, а справді перспективною галуззю», – зауважила вона.

Та додала, що багато культурних проєктів цього року отримали фінансову підтримку від Українського культурного фонду. Водночас виникає питання сталості – чи менеджери й надалі розраховуватимуть на гранти, чи намагатимуться показати людям крутий проєкт, за який останні будуть готові платити.

Фото зі сторінки Файної гутірки в Facebook.

Усю розмову можна переглянути тут:
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus