USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.40 10.60

Люди не чують сигналу повітряної тривоги: у Луцькій громаді планують оновити систему оповіщення

31 Травня 2024 14:17
Від жителів Луцької громади постійно надходять численні скарги у відділ комунікації «15-80» щодо відсутності звукового сигналу про оголошення повітряної тривоги. На адресу міської ради були й звернення від народних депутатів України, громадських організацій про необхідність впровадження місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення (МАСЦО).

Станом на сьогодні, в умовах третього року повномасштабної війни, у Луцькій міській територіальній громаді, на жаль, відсутня своя система оповіщення, констатують у Луцькій міськраді.

Про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій, зокрема оголошення сигналу «Повітряна тривога» у місті Луцьку сповіщає ще радянська застаріла обласна система централізованого оповіщення. У 35 населених пунктах громади сирени відсутні взагалі.

"Зараз, у період воєнного стану, кожна українська громада активно допомагає Збройним силам України. Луцька громада постійно передає військовим на фронт автомобілі, квадрокоптери, зарядні станції, системи зв'язку та інше обладнання, необхідне для виконання бойових завдань. Лише на цей рік у бюджеті громади передбачили щонайменше 500 млн грн.

Читати ще: На Волині громади зобов’язали модернізувати системи централізованого оповіщення

Але разом з цим, ми не забуваємо і про безпеку жителів нашої громади, тому і виникла критична необхідність встановити сигнал повітряної тривоги, щоб люди могли вчасно реагувати на ракетну чи іншу небезпеку", – наголошують у Луцькій міській раді.

Окрім цього, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11.07.2018 р.№ 488-р «Про затвердження плану заходів щодо реалізації концепції розвитку та технічної модернізації системи централізованого оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій» та протоколом Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визначено, що місцеві автоматизовані системи централізованого оповіщення необхідно впровадити в Україні до 1 грудня 2024 року.

На виконання розпорядчих документів щодо встановлення такої системи у Луцькій громаді розроблено проєктно-кошторисну документацію.

Змінами до “Програми розвитку цивільного захисту Луцької міської територіальної громади на 2021-2025 роки”, затвердженими на сесії Луцької міської ради 29 травня цього року, передбачається сума у розмірі 57 млн грн на реалізацію заходів з впровадження МАСЦО, але вони на перспективу і будуть реалізовуватись у випадку наявності коштів у місцевому бюджеті.

Впровадження системи відбуватиметься поетапно. У 2024 році вартість робіт з реалізації першочергових заходів становитиме орієнтовно 14 млн грн.

За ці кошти заплановано встановити автоматизоване робоче місце оперативного чергового ТАСЦО, обладнання автоматизованого робочого місця в ЦНАПі м. Луцька; виконати роботи зі встановлення обладнання системи на телевежі; 10 електронних сирен DSE-600S з щілинними гучномовцями. П'ять сирен – на території міста у місцях найменшого покриття сигналу, ще п'ять – в старостинських округах громади: в Прилуцькому, Жидичині, Заборолі, Боголюбах, Княгининку.

"Нова система централізованого оповіщення функціонуватиме десятки років. Що важливо: вона зможе автономно працювати сім днів у режимі повного блекауту. Пульт управління цією системою знаходитиметься у ЦНАПі м. Луцька. Тож через систему можна буде зробити й будь-яке інше оголошення у випадку надзвичайної ситуації природного чи техногенного характеру", – констатують у відділі з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
з Луцька Показати IP 31 Травня 2024 15:15
Я мешкаю на Волі (Луцьк) буд. 12. Серце міста - фонтан, ВНУ. Цієї ночі при усіх відкритих вікнах не було чутно сигналу тривоги
911 Показати IP 31 Травня 2024 15:23
А як почують голосно,так,що вуха аж ріже,то куди підуть??? Що від звуку зміниться???? Укриття,може,в Луцьку вже є???? Третій рік війни,може,хто забув.....
ОДІН Показати IP 31 Травня 2024 15:58
ВУХА МИЙТЕ ПЕРД СНОМ.І ЩО ТОЛКУ ЯКЩО НАВІТЬ ПОЧУЄТЕ.
Людина Показати IP 31 Травня 2024 16:27
Марнотратство
Вірус Показати IP 31 Травня 2024 16:48
ВЄРКУ СЕРДЮЧКУ ВКЛЮЧАТИ...."ВСЕ БУДЕТ ХОРОШО".
ОЛЕКСАНДР Показати IP 31 Травня 2024 16:53
ВСТАНОВІТЬ ДОДАТКИ НА СВОЇ ДЕБІЛЬНІКИ І НЕ МІШАЙТЕ ЛЮДЯМ СПАТИ.
ЖОРЖ Показати IP 31 Травня 2024 17:02
ОДНІЙ КОТЛЕТА ЖИРНОЮ БУЛА,А ІНШІЙ В НІЙ БУЛО ЗАМАЛО САЛА.
666 Показати IP 31 Травня 2024 19:31
Заберіть будь ласка з району медколеджу сирену кудись хоч на пару сотень метрів подалі. Там школа поруч, де вчаться діти з проблемами, більшість гучних звуків боїться, а вона коли гуде, здорову людину зносить, не те що проблемну дитину.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus