USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Людство втратить воду. 66% населення планети відчує нестачу води вже до кінця століття

1 Червня 2024 00:32
Дослідники виявили, що більша частина населення Землі відчує брак ресурсів до 2100 року – експерти вважають, що необхідно змінювати стратегії розв’язання цієї проблеми.

Над Землею нависла кліматична криза, що зачіпає буквально всі сфери життя людства: минулий рік став найспекотнішим в історії людства, а нинішній, ймовірно, стане ще спекотнішим. Планета продовжує нагріватися, а тому чекають ще інтенсивніші хвилі тепла, посухи та лісових пожеж. На тлі всього цього вчені також заявляють, що вже до кінця століття людство зіткнеться з нестачею води, пише SciTechDaily.

Нове дослідження прогнозує, що вже до 2100 року на людей чекає глобальна нестача води, яка торкнеться до 66% населення планети. Автори дослідження вважають, що людству варто переглянути стратегії розв’язання проблеми кількості та якості води в найближчому майбутньому.

Читати ще: В ООН припускають, що цей рік стане спекотнішим за рекордний попередній

Дослідження було проведене вченими з Утрехтського університету і пророкує посилення дефіциту води через кліматичні та соціально-економічні зміни. У своїй роботі вчені використовували складну глобальну модель кількості та якості води, яка прогнозує зростання дефіциту чистої води вже до кінця століття.

Людству необхідна чиста вода для пиття і санітарних цілей, а також для виробництва харчових продуктів, енергії та промислових товарів, а тому вчені зосередилися на тому, щоб зрозуміти, які регіони та коли будуть найбільш вразливі через нестачу води в найближчому майбутньому.

У своїй роботі науковці використовували моделювання на основі сучасної моделі кількості та якості води, що дало їм змогу оцінити нинішню і майбутню нестачу води. За словами провідного автора дослідження доктора Едварда Джонса, найважливішими трьома аспектами для оцінки майбутнього дефіциту води вважаються:

наявність води;

якість води;

попит на водні ресурси.

Результати дослідження свідчать про те, що 55% населення планети сьогодні живуть у регіонах, які відчувають нестачу води щонайменше один місяць на рік. На жаль, до кінця століття ця цифра, як пророкує моделювання, збільшиться до 65%.

Читати ще: Вчені попередили про катастрофічну посуху в Європі

Автори дослідження також попередили, що посилення глобального дефіциту води в майбутньому посилиться, проте зміни та наслідки не торкнуться всіх регіонів Землі однаково. За словами Джонса, збільшення майбутніх ризиків є найбільшим на Глобальному Півдні. Зазвичай вони зумовлені поєднанням швидкого зростання населення та економіки, зміни клімату та погіршення якості води.

Команда також зазначає, що попередні роботи дослідників, здебільшого, були зосереджені лише на кількості водних ресурсів. Однак важливо розуміти, що, крім кількості води як такої, важливу роль також відіграє і її якість. Нестача чистої води являє собою системний ризик і для людей, і для екосистем, який стає все важче ігнорувати. Нові результати дослідження підкреслюють, що світовій спільноті вже сьогодні слід змінити стратегії запобігання водній кризі, зосередившись не лише на кількості водних запасів, а й на їхній якості.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Клава.. Показати IP 1 Червня 2024 03:14
повідомте про результати дослідження кремлівського виб**дка..
тверезий Показати IP 1 Червня 2024 09:48
Воду ніхто з планети не вивозить, що ви мелете
Анонім до тверезий Показати IP 1 Червня 2024 16:51
Посухи будуть, доступність ПИТНОЇ води опуститься нижче плінтуса.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus