USD 40.55 40.87
  • USD 40.55 40.87
  • EUR 40.70 41.00
  • PLN 10.00 10.25

Літературний конкурс КрутеЗНО: лучанка створила подкаст за твором Сковороди

28 Грудня 2022 20:57
Луцька літературна резиденція відзначила власною спецвідзнакою учасницю Всеукраїнського конкурсу літературних подкастів КрутеЗНО. Нею виявилася вчителька української мови та літератури з Вільногірська Анна Чернявська, яка змушена була тимчасово емігрувати з України до Польщі.

Про це повідомляє Луцька міська рада.

Днями Всеукраїнський конкурс літкастів КрутеЗНО, організований 2022 року Київською Малою академією наук та першою українською сервісною соцмережею про книги LitCom, підбив підсумки. У конкурсі взяли участь 72 автори, які створили 127 літературних епізодів у 5 номінаціях – «Фольклор і Давня література», «Мала поетична форма», «Нова українська література», «Новітня українська література», «Сучукрліт».

Конкурсанти «КрутеЗНО» кілька місяців працювали над створенням літкастів (до речі, більшість робіт були надіслані з березня по травень 2022 року – під час чи не найактивнішої повномасштабної фази російсько-української війни). Члени журі з України працювали над обробкою матеріалів з бомбосховищ та укриттів, також деякі учасники команди оцінювали роботи з Німеччини, Польщі та Нідерландів, куди змушені були тимчасово виїхати.

Окрім створеної КрутеЗНО повноцінної бібліотеки літературних подкастів з української літератури, конкурс також засвідчив, що рівень освіти та самоосвіти в невеликих містах і селах України часто є недооціненим. Більшість учасників проєкту є мешканцями не обласних центрів. До того, географія конкурсу представлена від с. Солоне на Дніпровщині, с. Кордишівка Вінницької області до с. Вікно Чернівецької області та десятків інших невеликих населених пунктів України.
До речі, серед відзначених учасників конкурсу КрутеЗНО є і лучанка – Уляна Благовірна. Її літературний подкаст за твором Григорія Сковороди був відзначений у категорії «експертний літкаст» партнером проєкту – українським брендом «3ELO. Духмяна Майстерня Одягу».
Анна Чернявська, яка була відзначена Луцькою літературною резиденцією, так прокоментувала свою перемогу: «Я – вчителька, а ще пишу казки для дітей, тому участь у конкурсі літкастів надала поштовх створити аудіоформат власних творів для застосунку «Казки дитинства».

Звичайно, війна змінила моє життя. Я переїхала до іншої країни – Польщі. Тепер тут працюю вчителькою української та англійської мов для поляків. Мої учні жартома називають мене «амбасадоркою української мови в Польщі». Велика кількість людей має бажання вчити українську, і я їм допомагаю опанувати нашу мову, бо впевнена, що українська мова – це мова майбутнього».

10 переможців конкурсу КрутеЗНО отримали головні нагороди – по 10 тисяч гривень, а лауреати спеціальних номінацій – призи від організаторів та партнерів конкурсу – видавництва «Комора», Київського Театру юного глядача, «Видавництва Старого Лева», українського бренду «3ELO. Духмяна Майстерня Одягу», школи сучасної літературної індустрії та комунікацій Litosvita, редакторки та видавчині Валентини Кирилової, перекладача й видавця Івана Тюссо Рябчія, амбасадорки конкурсу Алли Мазур та Луцької літературної резиденції «Місто натхнення».

Бібліотека КрутеЗНО та інші проєкти безплатно доступні в мобільному застосунку LitCom.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus