USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.10 41.50
  • PLN 10.32 10.45

Лісоресурс Волині хочуть розширити за рахунок самозалісених земель

Сьогодні 06:48
Про лісозбереження на Волині, ідентифікацію самозалісених та придатних для створення лісів земельних ділянок на території області говорили на нараді у Волинській облдержадміністрації під керівництвом заступника голови ОДА Олександра Троханенка.

Участь в нараді взяли представники Північно-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства, Поліського лісового офісу ДП «Ліси України», обласного Держгеокадастру та Державної екологічної інспекції у Волинській області, обласної прокуратури, керівники профільних структур Волинської ОДА та очільники територіальних громад, повідомили в ОДА.

Передусім йшлось про облік самозалісених ділянок, упорядкування та догляд за ними шляхом роботи комунальних підприємств або передачу земель, ідентифікованих як самозалісені, на державний баланс.

За офіційними даними, через війну в Україні вже постраждало 3 млн гектарів лісів, що становить майже третину лісового фонду країни.

«Завдання кожної із областей – зберегти та примножити лісовий ресурс, – відзначив Олександр Троханенко. – Малопродуктивні земельні ділянки, які самозалісились, один із перспективних шляхів лісовідновлення. Тож ми зібрались, аби спільно, по-господарськи, підійти до вирішення цього питання».

Начальник Північно-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Сергій Чуприна поінформував про ведення моніторингу земель, які самозалісились або можуть бути придатними для розведення лісу. Зокрема, лише з червня 2024 року на органи місцевого самоврядування управлінням було направлено подання на площу 5686,8 га щодо віднесення земельних ділянок відповідних категорій до самозалісених земель.

Перший заступник начальника ГУ Держгеокадастру у Волинській області Анатолій Поляков розповів про процедуру віднесення земельної ділянки до самозалісеної та передачу таких земель у власність держави для подальшого упорядкування та захисту.

Читати ще: Арештовану деревину волинського лісництва продають за 20 мільйонів

Фахівці наголошують на тому, що громади можуть і вправі залишати такі ділянки у комунальній власності, якщо мають таку можливість. В успішний приклад ставлять Луцьку територіальну громаду, яка ввела в комунальне господарювання самозалісену ділянку у Жидичині.

Водночас усі самозалісені землі в громадах підлягають обов’язковій ідентифікації та обліку.

Під час наради представники територіальних громад, які вже мають досвід в оформленні земель, як самозалісених, мали можливість озвучити проблемні питання, з якими стикаються в роботі. Зокрема, питання щодо орендованих чи прикордонних ділянок, які підпадають під критерій «самозалісені», забезпечення охорони лісових масивів, співпрацю із Держгеокадастру та інші.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus