USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.25 41.60
  • PLN 10.35 10.50

Лікар фізичної та реабілітаційної медицини Ігор Сомов: «Медицина – це не про те, щоб зробити людину залежною від допомоги». СПЕЦПРОЕКТ

16 Червня 2021 14:57
Пандемія показала, наскільки цінні взаємоповага та взаєморозуміння між лікарем і пацієнтом.

Як потрібно почуватися «по одну сторону барикад» у боротьбі з хворобою. І як важливо бачити один в одному партнерів.

До дня медичного працівника, який буде відзначатися 20 червня, Інформаційне агентство Волинські Новини спільно з медичним центром Благомед розпочинають спільний спецпроект «5 запитань лікарю про медицину та життя».

Мета нашого проекту – допомогти пацієнтам глибше зрозуміти роботу лікаря та усвідомити свою роль у партнерстві «лікар-пацієнт».

10 лікарів дадуть відповіді на 5 важливих запитань про медицину, стосунки з пацієнтами, здоров’я та спосіб життя.

Сподіваємося, наші читачі зможуть серед відповідей знайти ту, завдяки якій вдасться усвідомити щось цінне та вагоме.

Чи не було у вас моменту, коли ви пошкодували про вибір професії лікаря?

Зі школи я любив іноземні мови. Мав думку обрати професію, пов’язану з перекладами. Але й медицина приваблювала, бачив у ній цілу філософію про людину. Вступив до медвузу, але вивчення мов не закинув, адже вже у 90-х було зрозуміло, що лікарю англійська необхідна для розвитку, для того, щоб вчасно дізнаватися про нові тенденції. Вивчив англійську, потім німецьку.

Намірів покинути медицину не було, але не раз були думки, мовляв, от було б добре стати перекладачем. А потім мені вдалося це поєднати. Я за фахом хірург, працював 12 років у дитячій лікарні. Паралельно зацікавився методом остеопатії та іншими реабілітаційними методиками. Хотілося використовувати для реабілітації та лікування новітні доказові методи і дати альтернативу людям, які шукають «мануальщиків», що «лікують хрустом» та «вправляють».

Для цього потрібно було багато читати і вчитися. Тут і стало в нагоді знання іноземних мов. Я перекладав семінари іноземних спеціалістів з реабілітації, водночас багато читав, вчився. Цього року отримав спеціалізацію лікаря ФРМ (фізичної та реабілітаційної медицини) і радий, що все склалося саме так.
Медицина для мене – це про гуманізм. Не про те, щоб робити людину залежною від допомоги, а про те, щоб допомогти їй усвідомлювати свої ресурси для повноцінного щасливого життя та вміти берегти їх і правильно використовувати.

Якби маленька дитина запитала у вас, чим ви займаєтеся, як ви їй пояснили б?

Я, напевно, сказав би, що вчу людей не боятися і бути щасливими. У мене нерідко значна частина прийому пацієнта – це спілкування. Ми спільно з пацієнтами долаємо страхи та обмеження різних «я не можу», «це не для мене». Люди недооцінюють себе, можливості свого тіла, бояться руху, бояться жити так, як вони хочуть, брати відповідальність на себе за свій стан і змінювати його, коли він не подобається.

Фізична реабілітація – це дуже об’ємний і глибокий процес. І його головним результатом має стати відсутність страху жити і змінюватися, вміння тонко відчувати себе і свої потреби, знати, що хочеш і як це собі дати. Це в моєму розумінні і означає бути щасливим.

Як ви вважаєте, яка головна проблема у стосунках лікарів та пацієнтів сьогодні?

Є проблема з обох сторін. Лікарі можуть не завжди бачити першопричину стану людини, не завжди достатньо глибоко «копають», а пацієнти не до кінця усвідомлюють свою роль у процесі одужання і свій вплив на власний організм.

Я назвав би це проблемою «браку дорослості». Цей брак дорослості – відповідальності, усвідомленості, вміння бачити першопричини всіх явищ – властивий нашому суспільству в цілому, і медицина, стосунки лікаря та пацієнта – це просто таке дзеркало, у якому всі ці тенденції дуже гарно видно.

Читати ще: Ендокринолог Тетяна Редзій: «Людина – це ніби Лего». СПЕЦПРОЕКТ

Але ми поступово дорослішаємо. Зараз дуже багато колег, молодих (не лише в сенсі віку, а в сенсі відкритості думок, поглядів) прогресивних лікарів, у яких є правильне бачення партнерства з пацієнтом. Пацієнти також змінюються, починають мислити більш глобально, розуміти причинно-наслідкові зв’язки у роботі свого організму, краще слухати себе, вчасно звертатися. Все буде добре.
На вашу думку, що змінила пандемія у ставленні людей до лікарів та свого здоров’я?

Люди стали більше цінувати лікарів. Ковід показав, що так, бувають ситуації, коли ти сам, без допомоги фахового лікаря, впоратися не можеш. І люди зрозуміли, що це в принципі не лише про коронавірус – лікарі важливі, їх праця цінна і необхідна кожному. Звісно, це з одного боку справедливо піднімає повагу до медиків, а з іншого стимулює і зобов’язує.

Щодо змін у ставленні людей до свого здоров’я, я не сказав би, що саме пандемія тут суттєво вплинула. Так, ці зміни є, вони прогресивні, вони відбуваються, але все це процеси поступової зміни свідомості, і вони, як на мене, незалежні від пандемії.

Якби ви давали своїм пацієнтам лише одну пораду про здоров’я, яка це була б порада?

Рухайтеся! Рух – це здоров’я. Ми не завжди в повній мірі усвідомлюємо, як багато залежить у нашому житті, у нашому самопочутті, думках від достатньогоі якісного руху. Рух – це не про спорт заради досягнень чи заради відповідності умовним «фізичним стандартам». Рухатися – це багато ходити, правильно сидіти під час роботи, робити ранкову зарядку, гуляти з рідними, друзями.

Відчуття свого тіла, перебування в контакті з ним – це необхідна умова щасливого життя. І нам всім потрібно цьому навчитися.

Тетяна САДЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Вікторія Показати IP 3 Квітня 2023 14:29
На прийомі у Ігора Сомова я була 15 листопада 2023 року. У мене вже протягом тривалого часу болить стегно. І після різних консультацій та лікувань, які не допомагали, я вирішила спробувати звернутись до остеопата, в надії, що зможу отримати кваліфіковану допомогу. Я зайшла в гугл, і почала шукати остеопата в місті Луцьк. Першим хто мені трапився, був Ігор Сомов, я побачила посилання на статтю, уважно її прочитала і подумала: вау! Такий кваліфікований спеціаліст з величезним досвідом! Мені терміново потрібно до нього. Я написала йому у Фейсбуці, ми домовились про прийом. Перед візитом він попросив щоб я йому скинула результати досліджень, які я робила і заключення лікарів. Я йому все скинула, знову подумавши: клас, така турбота! Згодом я прийшла на візит, на якому Ігор Сомов провів нібито огляд моїх мязів, тіла в загальному і стегна, яке болить. Зробив нібито узі, яке ледве працювало, і виглядало як іграшкове. Потім озвучив мені те, що говорилось в заключеннях лікарів, які я йому скинула, сказав, що зі мною все гаразд і мені потрібно лише виконувати вправи, після яких у мене все пройде. Також сказав, що що під час моєї реабілітації буде консультувати та ввечері скине вправи. За такий прийом я заплатила 700 грн (хоча у мережі він пише, що у нього діють ціни зі знижкою, у звязку з війною). Я здивувалась вартості, проте нічого не сказала, бо подумала, що ну може шось змінилось чи він мене обстежив більше, ніж мав. Моя наївність часом не має меж. Ні на наступний день, ні потім, Ігор Сомов не скинув мені ніяких вправ і просто пропав. Я йому багато разів писала і телефонувала, але він морозився. Зараз 3 квітня, моя нога досі болить, а цей горе "лікар" досі консультує та "лікує". Я давно хотіла написати цю історію тут, щоб люди, які приходять за допомогою, не попадали в руки таких "спеціалістів".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus