USD 41.05 41.47
  • USD 41.05 41.47
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

Легалізація зброї: чи потрібна вона українцям і які можуть бути наслідки

8 Лютого 2021 07:00
В Україні депутати замислилися над тим, щоби кожен із українців міг мати в себе пістолет. Уже два законопроєкти про обіг цивільної вогнепальної зброї є в парламенті. Поліція стривожена, каже, що зросте злочинність. А народні обранці вважають, що навпаки, так буде безпечніше громадянам.

Хто переконує, що закон дасть більшу безпеку і хто бачить у ньому лише інтерес «збройних баронів», йдеться у сюжеті ТСН.

Елітні тири чи бюджетні стрільбища, кажуть фахівці, зараз переповнені охочими натиснути на спусковий гачок справжнього пістолета.

«Всі проблеми, які трапляються з нашими людьми – вони трапляються на вулиці. Людина абсолютно беззахисна. Поліції поруч нема. І для того, щоб мати шанс врятувати себе, має мати відповідний інструмент. Мова йде про пістолет», – каже голова наглядової ради Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін.

Та от мати для самозахисту нарізний короткоствол (що, по простому, і є пістолетом) – це автоматично в’язниця для майже кожного українця. Володіння ним однаково незаконне, що й мати танк вдома чи гармату.

Виняток, звісно, є. Табельний пістолет для силовиків. І виняток з винятку – нагородний ствол. Його вручають за видатні заслуги президент або міністри МВС чи ЗСУ.

«Холосте» законодавство

Сполучені Штати, уся цивілізована Європа та навіть Росія з Білоруссю законом регулюють обіг зброї серед цивільного населення. Україна ж унікальна. Зброя є, закону нема.

«Біля мільйона стволів. Різних. Зареєстрованої зброї. Від травматичного пістолета, також мисливська зброя – це рушниці або нарізні карабіни», – повідомив речник Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко.

На це вітчизняна Феміда дивиться крізь зав’язані очі. Бо яка зброя і для котрого українця може бути легальною, вирішує кілька старих міністерських наказів. Тобто, зовсім неважливо: бойовий офіцер одержує нагородний ствол, чи звичайний мисливець купує рушницю. Де-факто, вердикт буде однаковим для всіх.

«Якщо ви маєте зброю, то нею володієте незаконно. Бо в нас немає закону, який би регулював володіння зброєю», – пояснює народний депутат Олександр Дануца.

Та, можливо, тут діє інший принцип: що не заборонено, то дозволено. Утім, для країни, яка ще й воює, така невизначеність небезпечна. Близько мільйона де-юре зареєстрованої зброї – це ніщо у порівнянні з майже 5-мільйонним «чорним» арсеналом українців. На початку війни зброя з фронту масово хлинула в тил. І не лише стрілецька.

«Раніше, до війни, застосування ручних гранат в цивільному житті було раз на пів року, раз на рік. Зараз кількість завезених ручних гранат з фронту невігласами... ну, ледь не щодня вибухають гранати і наносять, як правило, шкоду або вбивають людей», – розповідає речник МВС.

«Дуель» депутатів

Врегулювати обіг зброї взялися дві різні парламентські групи. Важливо розуміти: йдеться не про залізо, що стріляє, а про те, кому воно потрапить до рук. І чи не стане крові більше, ніж є вже, якщо дозволять пістолет.

«Пістолет... ну, до вашого прикладу, візьму «Глок 35». Він має обойму 15 патронів. Він стріляє як автомат. Є країна. Норвегія. У 2011 році Брейвік розстріляв і вбив понад 60 людей. У нього серед озброєння був звичайний мисливський карабін і «Глок-34». Тобто людина з трохи навиками, вона за дві хвилини 15 патронів із «Глока-35» може щонайменше вбити 10 людей», – каже нардеп Олександр Дануца.

Тож, кожен пункт у двох запропонованих законопроєктах – не просто слова на аркуші, це реальні людські життя. А ще – реальні гроші. Тому два проєкти закону спершу розглянув правоохоронний комітет Верховної Ради. І це там депутати попередньо підтримали документ, що став «основним», а інший відхилили і він став «альтернативним». На цьому їхня законотворча дуель лиш почалася. А за секунданта тут, схоже, поліцейське міністерство.

«Чи хочуть громадяни України мати більше доступу до зброї більше, ніж мають зараз? Якщо суспільство скаже: так, хочемо і жити без цього не можемо, це єдине, про шо ми зараз турбуємося – ну, нема питань. Але щось мені здається, от чесно, якщо проведемо соціологічні опитування, навряд чи більшість дасть позитивну відповідь на це питання», – каже речник МВС Артем Шевченко.

Пістолет – за ціною мобілки?

«Поява закону не тільки знизить ціни, а й дасть можливість завозити короткоствольну зброю більш дешевих зразків. Я думаю, що пістолети типу «Макарова», швидше за все, з’являться на українському ринку за ціною не більше 200 доларів. Не більше», – каже голова наглядової ради Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін.

Тобто, бойовий ствол, що коштуватиме як звичайний смартфон, стане доступний мільйонам українців. Від такого навіть теоретичного «пристрілювання» в МВС уже напружилися.

Нардеп Андрій Шараскін переконаний, що кожен відповідальний громадянин повинен мати право на пістолет для самозахисту. Про що й клопоче у своєму «альтернативному» законопроєкті.

Закон. Гроші. Два стволи

Із найважливішого, що потрібно розуміти. «Основний» – пропонує дозволити пістолет тільки, по суті, для захисту житла. За межами дому короткоствол носити заборонено.

«Виключно придбання і зберігання і, не дай Бог, застосування зброї у певних випадках у своєму майні. Це ваш будинок. Ваша ділянка. І це ваш автомобіль, наприклад», – пояснює нардеп Олександр Дануца.

Але в машині пістолет має бути розряджений та у спеціальному кейсі.

«Кому він потрібен в розрядженому стані? Коли воно все зберігається окремо. Тобто окей, гаразд. Ви зачекайте, на мене не нападайте, я відкрию спеціальний кейс, споряджу. І то, я не маю його права використовувати. Ви розумієте, у чому абсурд?» – додає нардеп Андрій Шараскін.

Тому вже його «альтернативний» проєкт закону хоче легалізувати пістолет і вдома, і на вулиці. Але визначає місця «вільні» від носіння зброї. Саме до розробки цього законопроєкту були дотичні представники Асоціації власників зброї. І які зараз його активно лобіюють за будь-яку ціну.

В асоціації і не приховують, що вбачають у МВС конкурентів. Йдеться про те, що «основний» законопроєкт пропонує створити реєстр зброї на базі Міністерства внутрішніх справ. А відібрати це у МВС і сформувати реєстр зброї на базі Міністерства юстиції це хочуть автори «альтернативного» проєкту закону.

І разом з цим обидва законопроєкти схожі в тому, щоб зброю розбити на категорії, на штиб водійського посвідчення: A, B, C, D. Щоб реально, а не фіктивно навчати поводженню з пістолетом. І, важливо, дозволити короткостволи лише тим людям, які роками мали досвід володіння іншою зброєю, як-то мисливською. Та, водночас, не мають за спиною шлейфу з нетверезого водіння чи інших гріхів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Нострадамус Показати IP 8 Лютого 2021 07:26
Тi, хто не вимруть, один одного перестрiляють...
Ага ага до Нострадамус Показати IP 8 Лютого 2021 15:26
Ви навіть не уявляєте, який це перспективний ринок, - ринок зброї. Жирні коти вже сидять, і руки потрають в надії збагатитись на баранах.
ВІРУС Показати IP 8 Лютого 2021 08:22
НАСЛІДКОМ МОЖЕ БУТИ СКОРОЧЕННЯ НАСЕЛЕННЯ НА 50 ВІДСОТКІВ.
Хех до ВІРУС Показати IP 8 Лютого 2021 15:28
Не переживайте, як дозволять вогнепальну зброю, то все буде як у США. Але там спочатку була куча зброї і Дикий Захід, не забувайте ...
Нема питань ! Показати IP 8 Лютого 2021 09:13
" В Україні депутати замислилися ..." . Дійсно, нехай замисляться ! Бо сьогодні для вирішення депутатської долі працює тільки бюлетень у скриньці. Завтра за незавидні дії такого депутата арсенал засобів впливу на нього розшириться 1
Вердикт Показати IP 8 Лютого 2021 09:42
З українським менталітетом - пугачі горохові дозволити.
Я Показати IP 8 Лютого 2021 09:44
А буде те, що в Америці...скрізь стрілянини. В нас і без цього проблем вистачає, а потрібно буде думати чи не наставить на мене якесь чудо пістолет, бо я зауваження зробив.
Громадянка до Я Показати IP 10 Лютого 2021 13:26
А зараз у нас немає стрілянини, розгулювання по вулиці з відрізаною головою в руках? Зараз у нас немає грабежів, в тому числі на вулиці? Ви подивіться на рівень злочинності і який захист від поліції ми маємо! P.S. А той же самий грабіжник 10 разів подумає, перш ніж витягнути в когось з сумки гаманець чи залізти в квартиру
The Bubochka Показати IP 8 Лютого 2021 10:02
Тільки вводити одночасно з легалізацією маріхуани!
Лучанин Показати IP 8 Лютого 2021 10:10
Звісно потрібно. Ті кому треба то і так мають зброю, чи треба чи не треба, цілі арсенали! А нормальні, свідомі люди захистити себе не можуть! Тобто де логіка? В армії в 18 років я стояв на вахті з ак74 і магазином набоїв, а зараз і пістолета не маю права мати!
маю рацію Показати IP 8 Лютого 2021 10:48
Особливо слід наголосити- володіння і носіння зброї врегульовано "у цивілізованих країнах". У цивілізованих. Смішно. Зразу кажуть про "нарізний короткоствол" хаха. Спочатку дається дозвіл на гладкоствол, а через 5 років на нарізний. Ще насмішила фраза "депутати замислились". Вони мають чим? Хай де завгодно дозволяють носити пістолети, тільки не в нас з нашою біднотою і відпущеними на волю торік пацієнтами псіхушок.
в Показати IP 9 Лютого 2021 09:19
є статистика - більше легальної зброї на руках - менша злочиність і це спрацьовує у всіх країнах (тоді включається аргумент МВС - українці найдурніші в світі), ще засновник криміналістики Ломброзо казав:заборона на зброю обеззброює лише законослухняних громадян. Про Брейвіка і йому подібних - така стрілянина могла статися і стається лише в місцях де зі зброєю знаходитись не можна (дивись попоредні два речення :)), інакше куля в спину від свідомої бабульки і їй медаль від мера:)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus