USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.40 10.60

«Ластівка» замість 50 воїнів: на Волині ремонтують унікальне авто для фронту

31 Травня 2024 20:50
Волинян просять допомогти відремонтувати «ластівку» – полкову землерийну машину, яка риє окопи так, як аж 50 бійців разом. Довгий час машина слугувала допомогою для 24-ї ОМБр, але вийшли з ладу основні механізми. За її допомогою за день можна спорудити до кілометра окопів на лінії фронту, особливо там, де лотати не допомагають.

«Ластівка» для військового Вадима Провоторова – це ПЗМ-3 (полкова землерийна машина). Це українська розробка далекого 1962 року для інженерних робіт, риття траншей та окопів. Головне – вона має не одну кінську силу і броньовану кабіну.

«Вона дуже багато роботи робить. Вона може замінити навіть 50 людей. Вона вкопується на 1,2 метра глибини плюс брустер», – говорить військовослужбовець Вадим Провоторов.

Де не допомагають лопати, «ластівка» вгризається в землю, рубає коріння і копає навіть там, де є каміння.

Людмила Грицюк нині очолює підприємтво з металооброки, яким до війни опікувався син, що з перших днів на фронті. Жінка каже: якими міцними не були би лопати, ця техніка важлива, щоб зберегти бійцям сили.

«Скільки ми не купували би різних кірок, лопат, але це дуже складно, хлопці втомлюються. Уявіть: поки він вириє той окоп, який має його захистити, і ще зверху треба щось покласти, а де брати сили воювати і відбиватися?» – зауважує в.о директора «Армакс МГ» Людмила Грицюк.

Читати ще: Ford Setina за сотню: як виграти авто американських копів

Землерийна машина нині перебуває на Волині в цеху, де чекає на ремонт та заміну запчастин, без яких рити окопи їй не під силу.

«Відновлюємо ось ці зуби. Деякі деталі будемо повністю замінювати, а те, що можна відновити, будемо відновлювати. Техніка застаріла, тому знайти конструкторів, які її робили, дуже важко. Тобто ми будемо робити це все власними силами. Я думаю, що в нас все вдасться», – каже працівник підприємства Сергій Софронюк.

На роботу «ластівки» вже чекають на лінії оброни військові з 24-ї окремої механізованої бригади.

«До нас із цим запитом звернулася 24-та бригада. Але взагалі такі засоби мають бути майже в кожному підрозділі», – наголошує військослужбовець Грізлі.
Машину треба відремонтувати в тиловій частині, додає він: «У тилу є низка моментів, які теж тримають наш фронт... Дуже втомлені хлопці. Але хто не втомлений?»

Взялася відновлювати «ластівку» компанія «Армакс МГ». В її цехах розібрані «серце» машини і трактор, який доставляє її на лінію оборони.

«Усе, що ми зможемо зробити тут, на підприємстві, ми зробимо власним коштом. Але потрібно допомогти з покупними деталями, запчастинами, тим, чого ми не маємо, і тим, чим не займаємося», – говорить Людмила Грицюк.

Тому військові і ті, хто працюють над відновленням землерийної машини, просять допомогти зібрати необхідну суму, щоб дати друге життя «ластівці», яку так чекають на фронті. Посилання на банку волонтерів тут.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus