USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Лабораторія волинської лікарні виконує майже 180 видів аналізів

26 Жовтня 2023 21:31
Кожне клінічне рішення правильне лише тоді, коли базується на достовірних і надійних лабораторних тестах. Саме на преаналітичному, тобто до лабораторному, етапі трапляється до 70% помилок, тому дуже важливо дотримуватися всіх здачі біоматеріалу, наголошує виконувачка обов’язків завідувачки лабораторії Волинської обласної клінічної лікарні Ольга Легкодух.

Про це пише журналіст Андрій Гнатюк.

Отож:

1) кров потрібно здавати натщесерце, не їсти 10-12 годин. Чай, кава, сік – це теж їжа. Можна вживати лише звичайну воду;

2) здають біоматеріал вранці до 11-12-ї години, бо співвідношення компонентів крові й активність деяких гормонів та ферментів протягом дня змінюється. Відповідно, результати аналізів, які здають зранку й увечері, будуть відрізнятися. Якщо ж через певні захворювання людина повинна поїсти відразу після пробудження, кров можна здати через 4-6 годин після їди, а повторно здавати його обов’язково в той самий час;

3) для окремих обстежень кров потрібно здавати строго в певні години;

4) деякі аналізи, особливо гормони, залежать від фази менструального циклу, терміну вагітності, а також від деяких видів втручань або маніпуляцій, застосування медикаментів. Деякі виконують до застосування ліків, інші – після (для визначення концентрації призначеного препарату), ще інші за кілька днів або тижнів – після закінчення медикаментозного лікування;

5) деякі аналізи вимагають дотримання відповідної дієти. Зокрема, це стосується визначення концентрації сечової кислоти;

6) дотримання гігієнічних вимог для здачі аналізів сечі;

«Ми зупинилися лише на основних вимогах підготовки до обстежень. Насправді ж їх набагато більше, про які пацієнти можуть не знати, тож у лабораторію потрібно звертатися не самому, а після скерування лікаря, бо бувають окремі, іноді нетипові вимоги для здачі біоматеріалу, які самостійно пацієнт не врахує. Якщо людина не дотрималася належних вимог, лабораторія має право відмовити в заборі біоматеріалу», – зазначає лікарка.
У клініко-діагностичній лабораторії Волинської обласної клінічної лікарні обстеження може пройти людина, яка досягла 18-ліття. За наявності електронного скерування сімейного лікаря або вузького спеціаліста дослідження здійснюють за Програмою медичних гарантій безплатно. Аналізи можна здати в маніпуляційних кабінетах лабораторії та відділення екстреної (невідкладної) допомоги. Важливо те, що біоматеріал не транспортують, а досліджують на місці, а отже, немає впливу сторонніх чинників.
Лаборант перевіряє електронне направлення пацієнта, формує лабораторне замовлення, надає йому унікальний номер – штрих-код. У ньому зашифрована вся інформація про особу й весь перелік досліджень. Через штрих-код можна простежити матеріал на всіх етапах досліджень, гарантовано заархівувати результати під певним пацієнтом.

Клініко-діагностична лабораторія оснащена високотехнологічним обладнанням, що дозволяє виконувати майже 180 видів аналізів, каже Ольга Легкодух. Із них 43 види біохімічних, 73 види імунологічних, 9 видів гематологічних, 31 вид загальноклінічних, 5 видів згортувальної системи й більше 7 видів молекулярних досліджень методом ПЛР. Перелік досліджень постійно оновлюється та поповнюється відповідно до запитів і потреб діагностично-лікувального процесу. Експрес-аналізатори дозволяють проводити діагностику критичних станів протягом 15-20 хвилин.

Щоденно лікарі лабораторії здійснюють внутрішньо-лабораторний контроль якості. Якщо результати прийнятні, працівники отримують дозвіл для роботи на аналізаторах.
Лікар-лаборант перевіряє та валідує всі результати, і якщо вони відповідають усім вимогам, не викликають заперечень та сумнівів, тобто лабораторних алгоритмів дотримано повністю, ухвалює видати їх спеціалістові, який скерував пацієнта на обстеження, або ж самому пацієнтові. Якщо ж виникають питання або сумніви, з’ясовує деталі про стан у лікаря, який скерував на обстеження. Злагоджена робота медичної і лабораторної інформаційних систем лікарні забезпечує вчасне надходження результатів аналізів на комп’ютери лабораторії та лікарям відповідних відділень і поліклініки.
Лабораторія бере регулярну участь у зовнішньому контролі якості, який здійснюють українські та іноземні провайдери. Про достовірність результатів роботи лабораторії свідчать відповідні сертифікати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олена Показати IP 26 Жовтня 2023 22:21
Гарна картинка. А чому тоді з пологового відсилають гістологію нести в платні лабораторії?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus