USD 41.20 41.60
  • USD 41.20 41.60
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.60 10.75

Китайськими хутровими фермами швидко поширюються віруси, здатні заражати людей. Дослідження

Сьогодні 00:38
Міжнародна група дослідників вважає, що хутрові ферми Китаю можуть становити небезпеку для людей, адже в цих осередках розмноження тварин віруси активно поширюються і еволюціонують.

Такий висновок зробила команда науковців за результатами аналізу ДНК і РНК 461 тварин, більшість з яких раніше проживали на хутрових фермах, повідомляє УП. Життя з посиланням на IFLScience.

Для дослідження, результати якого опублікували в науковому журналі Science, обрали тварин, що померли від інфекційних захворювань в Китаї.

Науковці виявили в зразках безліч вірусів – загалом 125 видів, зокрема коронавіруси – групу, яка спричинила спалах пандемії COVID-19 у 2020 році.

Понад 100 з них містилися в організмах норок, морських свинок та ондатр, яких вирощують для отримання цінного хутра.

Також у померлих знайшли грип типу А, що щороку спричиняє сезонні епідемії серед людей; кір; вірус японського енцефаліту, пов’язаний з гарячкою Денге, жовтою лихоманкою та вірусами Західного Нілу; епідемічний паротит, відомий у народі як свинка.

Читати ще: У льодовику Гімалаїв вчені знайшли понад 1,7 тисячі вірусів

36 виявлених вірусів раніше ніколи не були задокументованими, ще 39 мають ризик переходу між видами – 11 з них раніше інфікували людей.

Крім того, в однієї ондатри відстежили перший в історії випадок зараження пташиним грипом типу H6N2. Цей варіант пташиного вірусу адаптований до курей. Уперше його поширення зафіксували в Південній Африці у 2001 році.

За спостереженнями авторів дослідження, найбільш небезпечні віруси могли переносити норки та єнотоподібні собаки.

«Цікаво, що ми бачимо це розмаїття відомих і потенційних зоонозів (інфекцій, що передаються від тварини до людини, – ред.), які виявляються та передаються між такою кількістю різних типів тварин і на таких великих географічних територіях», – сказав співавтор Джон Петтерссон, доцент Університету Упсали (Швеція).

У двох норок, які померли на одній фермі, виявили вірус, що походить від кажанів. За словами вчених, це наочно демонструє поширення збудника від представників дикої природи до вирощених на фермах хутрових тварин, які перебувають у тісному контакті з людьми.

Читати ще: Гинуть на сонці: зоологи відкрили новий вид амеб-вампірів

Дослідники вважають, що хутрові ферми мають підлягати посиленому нагляду для того, щоб ефективно відстежувати потенційні спалахи інфекційних захворювань.

«Для вірусів це сприятливі умови, оскільки можливість інфікувати багатьох особин різних видів може допомогти вірусу еволюціонувати. Після адаптації одним із нових видів можуть бути люди», – пояснив Джон Петтерсон.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus