USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.20 41.70
  • PLN 10.77 10.92

Китайська гребля «Три ущелини» виявилася настільки великою, що змінює обертання Землі

21 Вересня 2024 00:34
Китайська гребля «Три ущелини» – найбільша у світі гідроелектростанція – є справжнім гігантом інфраструктурного проекту. Й ідея про те, що вона настільки велика, що впливає на обертання Землі, насправді не така вже й безглузда.

Про це пише IFLScience.

Розташована в центральній китайській провінції Хубей дамба «Три ущелини» перегороджує найдовшу річку Євразії – Янцзи. Вона використовує потік води з трьох прилеглих ущелин – Кутанся, Уся і Сілінся – для обертання турбін і виробництва електроенергії.

Заяви про її здатність змімювати обертання Землі, схоже, з’явилися після публікації NASA у 2005 році, в якій досліджувалося, як катастрофічний землетрус і цунамі в Індійському океані у 2004 році вплинули на цей процес. У ній пояснюється, як зміна розподілу маси на Землі може мати дуже малий вплив на момент інерції планети – поняття у фізиці, яке описує, наскільки важко обертати об’єкт навколо заданої осі. Це те саме явище, яке пояснює, як ковзаняр може збільшити швидкість свого обертання, підтягуючи руки ближче до тіла.

Читати ще: Дослідження: Кліматичні зміни уповільнили обертання Землі

Аналогічно обертання Землі може змінюватися після землетрусу через рух тектонічних плит. Вчені NASA показали, що саме це сталося в 2004 році після землетрусу в Індійському океані. Похитуючи сейсмічну структуру планети, землетрус змінив розподіл її маси і зменшив тривалість доби на 2,68 мікросекунди.

Теоретично, масивний зсув води може зробити те саме. У дописі 2005 року доктор Бенджамін Фонг Чао, геофізик з Центру космічних польотів імені Годдарда НАСА, пояснює, що гігантська китайська дамба здатна утримувати 40 кубічних кілометрів води. За його підрахунками, таке переміщення маси збільшить тривалість доби на 0,06 мікросекунди і змістить положення полюсів Землі приблизно на 2 сантиметри. Це небагато, навіть у порівнянні з незначними наслідками гігантських землетрусів, але досить суттєво для структури, створеної людиною.

Люди впливають на обертання Землі й іншими способами. Подібний ефект зараз спричиняють зміни клімату та їхній вплив на розподіл маси Землі. Зі зростанням температури полярні льодовики тануть, а рівень тропічних морів підвищується, що призводить до того, що на екваторі планети збирається більше маси, ніж на її полюсах. Своєю чергою люди відчувають уповільнення обертання Землі і дуже незначне збільшення тривалості дня.

Читати ще: Вчені заявили, що Місяць віддаляється від Землі: як зміниться тривалість доби

Цей ефект є незначним для повсякденного сприйняття життя на планеті Земля, але він може призвести до плутанини в роботі надточних пристроїв для вимірювання часу, як-от атомний годинник. Ця проблема призвела до того, що деякі вчені стверджують, що впродовж наступного десятиліття світ повинен буде враховувати від’ємну високосну секунду – тобто хвилину з 59 секундами – впродовж наступного десятиліття.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus