USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.40 41.90
  • PLN 10.34 10.60

«Куля часу» на Таймс-сквер: як вона з'явилася і стала символом Нового року

30 Грудня 2022 06:49
Для нас Новий рік традиційно асоціюється з шампанським під бій курантів, бенгальськими вогнями та салатом олів’є, але для мільярдів людей в інших країнах зустріч Нового року – це насамперед куля, що падає, на Таймс-сквер у Нью-Йорку.

Куля, що падає, або ще як її називають «Куля часу» – велика, блискуча і щороку рівно о 00:00 розсипається міріадами конфеті на Таймс-сквер. Але перш ніж стати символом Нового року вона пройшла довгий шлях, пише ТСН.

Вперше така куля з’явилася не в США, а в Портсмуті у Великій Британії в 1829 році. Її було споруджено за проєктом Роберта Оучопа, капітана англійського флоту. Завдяки їй капітани кораблів у гавані могли точно налаштувати свої хронометри, оскільки точність годинників у той час була дуже умовною, і для їхнього коригування часто застосовувався якийсь централізований сигнал. Другий з’явився у Гринвіцькій обсерваторії 1833 року, він був споруджений за проєктом королівського астронома Джона Понда.
Це виявилося настільки затребуваним, що приблизно 150 аналогічних куль з’явилися у всьому світі. До нашого часу збереглися, щоправда, одиниці.


Перша американська «Куля часу» з’явилася 1845 року, а ось знаменита куля на Таймс-сквер – 1907 року, і спочатку вона була набагато меншою, зроблена з дерева і металу. Діаметр кулі складав 152 сантиметри, важила вона 300 кілограмів, освітлювали її 25 лампочок. Від того часу куля виросла до 3,67 метра в діаметрі і важить зараз майже 5,5 тонни.
Нинішній дизайн був розроблений 2007 року спільно Waterford Crystal та Philips Lighting. Куля складається з 2688 кришталевих трикутників, що підсвічуються 32256 LED-лампочками, і на відміну від минулих версій ця куля розташована на площі цілий рік, тому стала постійною пам’яткою Нью-Йорка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus