USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.40 10.60

Крижаний щит впаде швидше, ніж очікувалося, – вчені

2 Березня 2023 00:51
Вчені заявили, що утримати середню температуру планети на допустимому рівні вже неможливо.

Деталі дослідження фізиків-кліматологів з Інституту фундаментальних наук у Кореї наводить Science Alert, передає Newsyou.

За інформацією вчених, вирішити цю проблему, навіть якщо вдасться стабілізувати температуру Землі, досягнувши максимуму 2°C, не вийде. Гігантські крижані щити Гренландії та Антарктиди все одно впадуть, бо вони вже перебувають на шляху до незворотного танення.

«Щити почнуть руйнуватися і танути прискореними темпами. Переломний момент наближається набагато швидше, ніж очікувалося. Ранні комп’ютерні моделі, що імітують динаміку крижаних щитів Гренландії та Антарктиди, часто не враховували той факт, що танення крижаних щитів впливає також на океанічні процеси, які також впливають на крижані щити та атмосферу Землі», – зазначають вчені.

Читати ще: Льодовики Гренландії тануть у 100 разів швидше за прогнози. Є загроза підйому рівня моря

Крім того, на ситуацію впливає додаткове тепло, яке утворюється від того, що лід на суші та в морі продовжує танути зі збільшеною швидкістю, тала вода стікає в океан і концентрується на поверхні, тим самим зменшуючи теплообмін із глибин, тобто лише підвищує середню температуру надр. В результаті величезна кількість талої води потрапляє до океану.

«Точку неповернення буде пройдено, коли ми досягнемо позначки в 1,8°C. Людство зможе уникнути швидкого підвищення рівня моря, лише підтримуючи температуру нижче за 1,5°C. У разі бездіяльності льодовики, що відступають, продовжать підвищувати рівень моря, мінімум, на 100 сантиметрів протягом наступних 130 років», – підсумували фахівці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
головне Показати IP 2 Березня 2023 00:56
А кацапи потонуть?
Клава Показати IP 2 Березня 2023 01:24
а розв"язана путіним брутальна війна як вплине на унікальну екосистему ?..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus