USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.10 41.50
  • PLN 10.36 10.50

Крах операції «Гідеон»: як американські найманці намагалися повалити президента Венесуели

5 Травня 2020 09:47
Американська приватна військова компанія SILVERCORP на чолі з Джорданом Гудра 3 травня зробила спробу повалення президента Венесуели Ніколаса Мадуро.

Атака була організована з моря і відбита венесуельцями. Захоплені найманці зізналися, що працювали на замовлення США та Колумбії. Влада цих країн звинувачення відхилили, хоча й відомо, що президент Дональд Трамп публічно закликав до зміщення Мадуро з посади.

«Страна» розповідає, що стався біля берегів Венесуели і як пов'язана ПВК SILVERCORP з урядом США.

Трамп проти Мадуро

Хвилювання у Венесуелі відбуваються на тлі політичної кризи. Вона триває в цій латиноамериканській країні кілька років, але в гостру фазу перейшла на початку 2019 року. Тоді на другий президентський термін був обраний Ніколас Мадуро.

На стороні Мадуро - армія і силові структури. Його легітимність визнають, зокрема, Росія, Китай, Куба, Туреччина, Сирія.
Ніколас Мадуро

Після інавгурації Ніколаса Мадуро в країні відбулися масштабні акції протесту. Тимчасовим виконувачем обов'язків президента назвав себе спікер Національної асамблеї Хуан Гуайдо. Його підтримали США, Ізраїль і країни Євросоюзу.
Хуан Гуайдо

Вже у лютому 2020 року Дональд Трамп виступав з підсумковим посланням до Конгресу США. На захід було запрошено Хуана Гуайдо, якого особисто представив американський президент. Також у них відбулася зустріч.

"Дипломатична коаліція з 59 країн виступила проти соціалістичного диктатора Ніколаса Мадуро. Мадуро - нелегітимний керівник, тиран, який жорстоко поводиться зі своїм народом. Але його тиранія буде розчавлена", - заявив тоді глава Білого дому. Вважається, що саме з цього моменту протистояння Трампа і Мадуро досягло піку.

Новий виток конфлікту трапився вже на тлі коронавірусу, в останніх числах березня. Тоді США звинуватили Ніколаса Мадуро зі спільниками в організації наркотрафіку та торгівлі людьми. Американський Мін'юст виступив із заявою, що з Венесуели було відправлено від 200 до 250 метричних тонн кокаїну. Вашингтон запропонував винагороду в розмірі 15 мільйонів доларів за інформацію, яка сприятиме затриманню Мадуро.

Тоді ж ЗМІ повідомили, що США об'єдналися в коаліцію з Колумбією проти Ніколаса Мадуро. Держсекретар нібито зустрівся в Боготі з президентом Колумбії Іваном Дуке, "подякував колумбійському народу та уряду за прийняття понад 1,63 мільйона венесуельських біженців,які рятуються від корупції, репресій і згубної політики Мадуро".

Атака американських найманців на Венесуелу 3 травня

Рано вранці 4 травня за українським часом (на Заході було ще 3 травня) у Мадуро заявили, що відбили морську атаку найманців на швидкісних катерах. За даними силовиків, вісім атакувальників були вбиті, ще двоє взяті в полон.

Глава правлячої партії Діоскадо Кабелло заявив, що на допиті нападники зізналися, що працювали на замовлення США і Колумбії, щоб повалити президента Венесуели Ніколаса Мадуро.

При убитих знайшли паспорти Перу, крупнокаліберну зброю, супутникові телефони, форму і каски з прапорами США. Найманці мали висадитися у портового місті Ла-Гуайра в 32 кілометрах від Каракаса, столиці Венесуели. Ймовірно, в Ла-Гуайри їх очікував транспорт і важке озброєння.

У МЗС Колумбії офіційно спростували звинувачення. Вашингтон і ЦРУ теж не визнали свою участь. За словами представника Держдепартаменту США, Мадуро використовує дезінформацію, "щоб змістити акцент з невмілого управління країною".

Однак паралельно з боку Штатів надійшла ще одна відповідь - з вуст екс-бійця сил спеціального призначення армії США і чинного глави приватної військової компанії SILVERCORP Джордана Гудра - ветерана Афганістану та Іраку.

Колишній "зелений берет" повідомив, що саме він ініціював операцію з повалення Мадуро. При цьому Гудра не приховував, що операція 3 травня була провалена. За словами американського найманця, він направив кілька груп найманців до Венесуели, але ті були схоплені.

В цей же час в мережу потрапили кадри спорядження бійців і нібито договір про надання військової підтримки перевороту між ПВК і лідером опозиції Хуаном Гуайдо на суму 213 мільйонів доларів.
Затримання ПВК SILVERCORP у Венесуелі і нібито договір між Гудра і Гуайдо
Хуан Гуайдо не прокоментував подію, але раніше заявляв, що не підписував жодних контрактів про військову підтримку.

Разом з тим, напередодні американські ЗМІ оприлюднили розслідування, в якому говориться, що глава ПВК SILVERCORP Джордан Гудра співпрацював з відставним генералом армії Венесуели Хав'єром Ньєто в навчанні дезертирів у секретних таборах в Колумбії. Їхньою метою була організація транскордонного рейду, який повинен був завершитися арештом Мадуро. Однак у них не було фінансування з боку уряду США.

Після публікації розслідування Гудра і Ньєто виступили із заявою, але не заперечували сказане, а сказали, що запускають операцію під назвою "Гідеон". Гудра зазначив, що його підрозділи активувалися на півдні, заході і сході Венесуели. А бійці діють під командуванням капітана Антоніо РЄКЄ, який брав участь у повстанні проти Мадуро рік тому.

Однак за підсумками операції 3 травня можна зробити висновок, що поки операція "Гідеон" зазнала краху. Прямих підтверджень, що ПВК SILVERCORP пов'язана з владою США, немає. Однак, як мінімум, відомо, що вона не діють врозріз загальній політиці США.

Що відомо про Silverkorp

На сайті SILVERCORP вказується, що її глава Джордан Гудра (на фото нижче) допоміг створити і підвищити безпеку ядерних і аерокосмічних об'єктів по всій країні.
Глава ПВК SILVERCORP Джордан Гудра і екс-президент Джорд Буш

"Він також планував і очолював групи міжнародної безпеки для президента Сполучених Штатів, а також міністра оборони", - зазначено на сайті silvercorpusa.com, що досить прозоро натякає на те, що ПВК співпрацює з американською владою.

Український журналіст Юрій Ткачов вважає, що без відома уряду такі операції не проводяться.

"Громадянин США і глава легально діючої в країні приватної військової компанії SILVERCORP Джордан Гудра розповів, як планував вторгнення до Венесуели з метою повалення Мадуро. В країну передбачалося переправити 300 добре озброєних найманців, які повинні були б стати ядром походу проти Мадуро.

Зараз Гудра заявив, що SILVERCORP зробила другу спробу, і її загони активізувалися на півдні і сході країни.

Нічого незвичайного світове співтовариство в цьому не бачить. Ну як же: влада США заявляє, що не має до цього ніякого відношення, а все це - лише приватна діяльність неурядової комерційної організації. Той факт, що США активно виступає проти Мадуро і вимагає його відсторонення від влади, є, ймовірно, всього лише разючим збігом", - написав Ткачов в Телеграм.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
? Показати IP 5 Травня 2020 09:55
Ну самі подумайте, де США, а де ті занюхані напівнаркомани, яких зловили в Венесуелі. Ну смішно ж.
Хоча Показати IP 5 Травня 2020 09:56
Хоча в Сирії армія США покрошила вагнеровців. Це було, дійсно правда.
От же ж! Показати IP 5 Травня 2020 10:04
От же ж, америкоси... Країна собі живе нормально, люди живуть в достатку, все йде до соціалізму-комунізму, а вони лізуть, сволочі капіталістичні. Імперіалісти !
Лучанин до От же ж! Показати IP 5 Травня 2020 12:31
американці - це такий цікавий народ, який хоче "допомагати" країнам де багато нафти: у Венесуелі її ну дуже багато, тому і у Америки дуже велике бажання допомогти...тільки не зрозуміло в чому.
Ха ха ха до Лучанин Показати IP 5 Травня 2020 13:20
От біда тільки, вже пару років Венесуелі раєчка допомагає, і ці рару років в Венесуелі голодні бунти, дефіцит продуктів, інфляція. От така допомога паРаши.
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 5 Травня 2020 10:16
Я плакаль... Вісім найманців з ПВК хотіли повалити режим Мадуро. Герої! Це не кожному дано. Навіть з "крупнокаліберним озброєнням на швидкісних катерах". :)))
К.лучанин до Анатоль_ Бідзюра Показати IP 5 Травня 2020 11:13
ТИ плакаль ... бо не знаєш масштабів всієї операції . А нагадаю тобі як при СРСР групою спецпідрозділу КГБ була проведена операція захоплення Президента Афганістану. Так що можеш і далі продовжувати своє " плакаль"...
Ану до К.лучанин Показати IP 5 Травня 2020 13:29
Ану умнік розкажи про всі маштаби, тільки з підтвердженою інформацією. І з достовірних джерел. Слухаємо!
Пан Калькулятор Показати IP 5 Травня 2020 12:25
Спорядження восьми рембо дорожче усієї амуніції армії Венесуелли.
пынька до Пан Калькулятор Показати IP 5 Травня 2020 13:25
Зато у них скрепы.
Таке було Показати IP 5 Травня 2020 12:35
Проти Уго Чавеса вони теж запороли в десяток спецоперацій.
Погано до Таке було Показати IP 5 Травня 2020 13:27
Просто через цих всіх Уго Дурів і Мадурів прості люди голодають. Людей шкода, через приду*ків страждають.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus