USD 41.20 41.60
  • USD 41.20 41.60
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.60 10.75

Кожен п'ятий в Україні вважає себе націоналістом: опитування

31 Серпня 2023 07:44
За результатами опитування станом на червень 2023 року майже 20% українців вважають себе націоналістами, загалом «правих» поглядів притримуються більше 30% респондентів, «лівих» – 12%.

Про це свідчать результати соціологічного моніторингу «Українське суспільство», який проводив Київський міжнародний інститут соціології на замовлення Інституту соціології НАН України у червні, пише Українська правда.

«В ідеологічному плані фіксується суттєвий «зсув у право». Так, кількість респондентів, які назвали себе націоналістами, становить майже 19%. До широкомасштабного вторгнення розмір цієї групи фіксувався на рівні 3-4%. Сукупно кількість ідеологічних (за самовизначенням) респондентів склала близько 57%. Серед них співвідношення «лівих» до «правих» дорівнює орієнтовно 1 до 3. Найменшою групою є ліберали (6%)», - йдеться у повідомленні.
Читати ще: Дві третини громадян переконані, що в найближчі п'ять років Україну очікує розвиток, – опитування

Крім того після широкомасштабного вторгнення в Україні підвищився показник громадянської ідентичності – 75-80%.
Польовий етап дослідження тривав з 17 до 27 червня. Методом телефонних інтерв’ю було опитано 2004 респонденти. Статистична похибка вибірки при довірчій імовірності 95% становить 2,2%. За припущення, що дизайн-ефект такої вибірки за звичайних умов становить 1,1, максимальна похибка вибірки має бути не більше 2,5%.

Водночас соціологи зазначають, що можуть бути додаткові зміщення, пов’язані з воєнним вторгненням, які наразі повноцінно оцінити неможливо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus