USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.30 41.65
  • PLN 10.50 10.63

Ковельському музею подарували січкарню, яку родина привезла з Польщі під час операції «Вісла»

Сьогодні 20:32
Ковельський історичний музей поповнився новим експонатом. Це металева січкарня для подрібнення кормів періоду 30-х років минулого століття. Інструмент належить родині Дмитра Пунди, яку під час операції «Вісла» примусово виселили з польського села Капліноси на Волинь.

Про це розповіла Суспільному головна зберігачка фондів музею Мирослава Мороз. З її слів, січкарня ще у робочому стані, її вага – близько 100 кілограмів.

«Виїжджаючи з Польщі, українці забрали й своє майно, в тому числі січкарню. Це була дорога річ в господарстві, а її перевезення в Україну свідчить лише про те, наскільки січкарня була цінна для родини», – каже Мирослава Мороз.

Читати ще: «Діти бігали дивитися на полуницю та просили білих пирогів»: історія старої польської садиби на Волині

Січкарню до музею, за словами науковиці, принесла невістка Дмитра Пунди, дружина сина Михайла. Він з сім’єю залишився жити у волинському селі Білашів, а батько Дмитро Бунда з дружиною згодом все ж таки повернулися до Польщі.

За словами Мирослави Мороз, такий інструмент ще десятиліття тому свідчив про заможність господарів. На ньому подрібнювали рослинні корми – солому, сіно, траву, кукурудзиння для худоби та птиці.

Січкарню вже розмістили у музейній залі поруч з іншими старожитностями й вона доступна для огляду відвідувачами.

Довідка

28 квітня 1947 року розпочалася акція «Вісла» – військово-політична операція польської комуністичної влади, що полягала у депортації всього українського населення з південно-східних регіонів Польщі (Лемківщина, Холмщина, Надсяння й Підляшшя) до її північно-західних земель. Проводили акцію під приводом ліквідації формувань Української повстанської армії на Закерзонні. Однак у документах з грифом «таємно» йшлося про «остаточне розв’язання української проблеми в Польщі».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Домінік Показати IP Сьогодні 21:10
Їх теж виселили... https://monitorwolynski.com/uk/news/5715-ich-tez-wysiedlono

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus