USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Ковель на день стане Олімпійською столицею України

11 Червня 2024 17:45
Упродовж 21-22 червня на Ковельщині проходитиме семінар для керівників обласних осередків НОКУ з усієї України, а 23 червня з нагоди Міжнародного Олімпійського дня, у місті залізничників на стадіоні «Локомотив» заплановане масштабне спортивне дійство.

Про це на засіданні коордради волинських самоврядців повідомив голова Волиньради, очільник регіонального відділення НОК України Григорій Недопад.

«23 червня Ковель на один день перетвориться на олімпійську столицю України. Саме звідти стартуватиме Олімпійський вогонь, який естафетою буде переданий іншим країнам-учасницям Олімпійських ігор. Цей захід є надзвичайно відповідальним для Волині, ми маємо підтвердити реноме потужного спортивного регіону. Тому закликаю усіх голів громад подбати про участь своїх спортивних команд. Спорт на Волині має розвиватись, аби в майбутньому ми мали змогу приймати не лише всеукраїнські, а й міжнародні змагання», – наголосив Григорій Недопад.
Перший заступник голови регіонального відділення НОК України, депутат облради, очільник спортивної комісії Віктор Галан-Влащук інформував, що фестиваль відбуватиметься у чотирьох групах: міські ТГ, селищні ТГ, сільські ТГ та громади міст обласного значення. Види спорту у яких мірятимуться силами команди не професійні, а аматорські, це, зокрема: парковий волейбол, риболовний спорт, шашки, дартс, гирьовий спорт, бочча, а також командні змагання: «Тато, мама я – активна сім’я», «Козацькі розваги» та «Перетягування линви».

Читати ще: Мер Луцька вручив подарунки призерам Всеукраїнських змагань «Тато, мама, я – активна сім’я!»

Він також зауважив, що наразі свою участь підтвердили лише 19 із 54 громад. Віктор Галан-Влащук наголосив на необхідності стовідсоткового залучення громад до участі в обласному фестивалі фізичної культури та спорту.
В рамках координаційної ради було також обговорили потребу активнішої та тіснішої комунікації музеїв і територіальних громад задля збереження культурної спадщини в умовах війни. «Мова йде про музейні колекції, які входять до державної частини Музейного фонду України, які зберігаються у музеях, що розташовуються у територіальних громадах», – пояснила директорка обласного краєзнавчого музею Оксана Важатко.

Вона розповіла, що мережа музеїв Волинської області налічує майже сотню закладів: 13 – комунальні музеї (які мають статус окремої юридичної особи); 7 – структурні підрозділи, філії культурних установ, 77 – підвідомчі музеї, які діють на громадських засадах. У 32-х закладах на разі зберігається понад 270 тис. предметів, що належать до державної частини Музейного фонду України.

«В умовах війни та з огляду на близькість кордону із білоруссю сьогодні вкрай важливо подбати, аби в усіх музейних закладах були розроблені списки першої евакуації. Музеї мають бути забезпечені матеріалами для пакування музейних колекцій. В закладах також мають бути розроблені інструкції, які передбачають відповідальних осіб та покрокові дії у випадку евакуації», – наголосила вона.

Окремо Оксана Важатко також зупинилась на потребі оцифрування музейних колекцій та електронному обліку музейних предметів, що є вкрай важливим для їх збереження в умовах війни. Вона розповіла, профільні Міністерства України та Польщі спільно із Фондом міжнародної солідарності Польщі в Україні, компанією «Стрімко» та проєктним офісом West Ukraine Digital ініціювали розробку Реєстру музейного фонду України (РМФУ). «На разі Міністерство культури та інформаційної політики України розробляє постанову, що зобов’яже музейні заклади якнайшвидше ввести всі предмети, державної частини Музейного фонду України, які зберігаються у їх фондах до цього Реєстру», – зауважила вона.

З огляду на це Оксана Важатко закликала голів тергромад подбати про забезпеченість музеїв відповідною комп’ютерною технікою, фотоапаратами, сканерами, якісним інтернетом та достатньою кількістю працівників.
Ще один аспект, який виокремила Оксана Важатко – це ризики для збереження Музейного фонду України, які виникають при реорганізації та ліквідації музеїв. За її словами, особливо актуальним це питання є в контексті децентралізації, коли частина комунальних музейних закладів втратила статус окремих юридичних осіб, ввійшовши до складу Центрів надання культурних послуг.

«У разі ліквідації чи реорганізації музеїв, що засновані на державній і комунальній формах власності, порядок подальшого використання їх музейних зібрань визначає засновник за погодженням з центральним органом виконавчої влади. Тому, прошу звернути увагу на те, чи маєте ви ці погодження від Міністерства культури та інформаційної політики», – звернулась вона до волинських самоврядців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus