USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.35 10.48

Коти сумують після смерті інших тварин, навіть собак, – вчені

Сьогодні 00:15
Котів часто вважають відстороненими та байдужими до інших. Однак нове дослідження показало, що ця думка насправді хибна. Вчені виявили, що після смерті інших домашніх улюбленців коти виявляють ознаки горя. Зокрема відмовляються від їжі та важко засинають.

Результати дослідження опублікували в науковому журналі Applied Animal Behaviour Science, пише УП. Життя з посиланням на The Guardian.

Траур є поширеним явищем у тваринному світі. Наприклад, складну поведінку демонструють слони, дельфіни та шимпанзе – вони, зокрема, охороняють тіло товариша після його смерті.

Однак те, що горювати можуть коти, було менш очевидним.

«Тоді як собаки, що походять від зграйних тварин, цілком обґрунтовано можуть сильніше реагувати на смерть одноплемінника, коти під опікою людини пристосувалися до життя серед собі подібних, і їхня здатність реагувати на втрату компаньйона потребує подальшого вивчення», – йдеться у дослідженні науковців з Оклендського університету (США).

Читати ще: Вчені з'ясували, чи розуміють коти мову людей

Вони відібрали господарів понад 450 котів, у яких нещодавно помер інший домашній улюбленець – кіт або собака, й запитали їх про поведінку кота, який залишився живим. У двох третинах випадків померлим улюбленцем був інший кіт, а в решті випадків – собака.

Дослідження показало, що деякі коти у такому випадку важко засинають, відмовляються від їжі або видають жалібні звуки. Інші, за словами господарів, потребують більше уваги господарів або відмовляються від своїх улюблених ігор.

«Вони менше спали, їли та гралися, більше шукали уваги від людей та інших домашніх тварин, ховалися, проводили час на самоті та, здавалося, шукали втрачених товаришів», – пишуть дослідники.

І що довше кіт жив з іншим домашнім улюбленцем, то сильніше на нього впливає смерть компаньйона.

Читати ще: Чому коти розминають господарів лапками: відповідь вчених

Хоча результати дослідження свідчать про те, що коти вміють сумувати, вчені припускають, що власники також можуть проєктувати свій душевний біль на тварин.

«Згідно з цією гіпотезою, господарі, які пережили більше горя, частіше повідомляли про те, що їхні коти, які вижили, стали більше спати, проводити час на самоті та ховатися», – зазначають науковці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus