USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.60 10.74

Копати почали на два тижні раніше: чи вродила картопля на Волині та як триває збір

Сьогодні 10:23
На Волині триває збір урожаю картоплі. Цього року збирати овочі розпочали на два тижні раніше, ніж торік, і вже викопали третину урожаю.

Про це Суспільному розповів директор обласного департаменту агропромислового розвитку Юрій Юрченко.

Які сорти саджають люди в селах, як збирають картоплю і чи задоволені врожаєм

У селі Хобултова Володимирського району сім’я Захарчуків збирає картоплю. Посадили та вирощували два сорти бульби, розповіла волинянка Ольга Захарчук.

Зі слів господині, частину планують продати, частину – залишать для власних потреб.
Читати ще: Настав час картоплі: чи задоволені волинські селяни врожаєм

«Це посадили «Бела Росу» своїм насінням – погано вродила. А це «Сурая». Син купив сорт в Торчині, і от дуже гарний врожай. Ми будемо зараз здавати, бо носити в льох, тоді з льоху, а ще невідомо яка буде ціна. Тільки насіннєву оставимо собі на їсти, а дрібна буде свиням», – каже жінка.
Родина Івана та Любові Саливончиків щороку засаджують картоплею 20 соток поля.
«Половина вродила, на прожиття хватить. Кожен рік кажемо, що вже все, останній рік садимо, і все одно садимо і садимо. З самого ранку ми допомагали кумі збирати, а зараз будемо собі збирати. Потім ввечері зустрінемось за столом: деруни, картоплі смаженої, вареної з’їмо», – кажуть Саливончики.

Читати ще: День поля: волинський фермер презентував 65 сортів картоплі, які виростив на селекційних ділянках

Збирати картоплю на полі допомагає сусідам односельчанин Іван Бугай. Зі слів чоловіка, на власному тракторі заробляє 50 гривень за викопану сотку картоплі.
«До трактора чіпляю картоплекопалку, люди просять на яку годину і тоді їду копати. Найбільше зранку роботи, бо в обід зараз спека сильна. Замовлень в мене багато, зранку до ночі копаю. Навіть людям на ніч викопую, а вони зранку ідуть збирають картоплю», – говорить волинянин.

До рідного села Цуцнів їде велосипедом майже 10 кілометрів із Нововолинська збирати урожай пенсіонерка Людмила.
«Один сорт вродив краще, другий – середньо. Для себе хватить. Вистачає до наступного врожаю, а часом ще лишнє є, остається ще трошки», – сказала волинянка.

Ціни на картоплю на Волині у 2024 році

Щороку на Волині одноосібники та фермери картоплею засаджують 84 тисячі гектарів землі. Зараз на урожай ціна вища, ніж в аналогічний період минулого року, розповіла заступниця директора обласного департаменту агропромислового розвитку Людмили Петриканин.

«Минулого року ціна була 6-8 гривень в цю пору, а зараз 10. Ну і знову ж таки: ринок формує. Кому треба швидкі гроші, той копає одразу і продає», – сказала посадовиця.

Як додав директор обласного департаменту агропромислового розвитку Юрій Юрченко, проблем із реалізацією урожаю картоплі в області немає, враховуючи сприятливі погодні умови.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus