USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Коли зниклого військового можуть визнати померлим і як діяти його рідним: пояснення омбудсмена

28 Грудня 2022 14:25
Якщо український військовий зник безвісти у зв’язку з воєнними діями на строк понад два роки, або щонайменше на шість місяців за окремих умов, його родина може звернутися до суду з заявою про визнання його померлим та в подальшому звернутися по отримання відповідних виплат.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, передає ТСН.

Він зазначив, що у заяві потрібно надати відповідно до статті 318 ЦПК:

- причини неможливості одержання та відновлення документів, що посвідчують факт смерті, або докази, що його підтверджують;

- докази, що підтверджують викладені заявником обставини (свідчення очевидців, медичні документи про смерть);

- довідку про неможливість відновлення втрачених документів (письмова відмова органів державної реєстрації актів цивільного стану).

Читати ще: У Луцьку відкрили центр підтримки для сімей полонених і зниклих безвісти військових

«Суд може оголосити померлою особу, яка зникла безвісти у зв’язку з воєнними діями, через два роки. Проте, коли відомі обставини зникнення (брав участь у бойовому завданні й не повернувся), тоді може бути оголошена померлою не раніше, ніж через шість місяців», – пояснив Лубінець.

Читати ще: Куди звертатися волинянам, якщо рідні чи друзі зникли безвісти. Контакти

Омбудсмен зазначив, що рішення суду про визнання особи померлою є підставою для одержання свідоцтва про смерть в органах РАЦС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus